STIŽU LI KONAČNO BOLJE I UGODNIJE VIJESTI? Capakova pomoćnica objavila vijest koja će nas napuniti optimizmom

Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

U Hrvatsku je prema svemu sudeći stigao novi soj koronavirusa- omikron. Rezultati testova potencijalno zaraženih osoba bit će poznati u ponedjeljak. Kakve simptome imaju osobe koje su potencijalno zaražene omikronom i znaju li se svi njihovi kontakti, komentirala je Marija Bubaš pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Ovo je sasvim jedna obična priča o novoj varijanti koronavirusa, kao i o svakoj drugoj varijanti koja na kraju dođe u Hrvatsku”, izjavila je Bubaš u Dnevniku Nove Tv te pojasnila da je, s obzirom na to da živimo u pandemiji, nemoguće da nas zaobiđe bilo koja varijanta virusa.

Istaknula je također kako joj nije poznato jesu li oboljeli cijepljeni ili ne, kao niti njihov identitet. Ako su cijepljeni, očekuje se da će imati blažu kliničku sliku, kao što je to u većini slučajeva. Što se tiče simptoma, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a kazala je da ne bi govorila o gripi, nego o simptomima COVID-u 19, koji može imati lakšu i težu sliku.


Vjeruje da su uhvaćeni svi kontakti zaraženih osoba, jer u ponedjeljak dolazi više uzoraka na analizu.

Hoće li se mijenjati pravila o samoizolaciji kaže da će o tome odlučiti epidemolozi. Cijepljenje građane je pak pozvala na booster dozu, a one koji nisu još primili cjepivo, da se cijepe prvom.“Na kraju pandemije imat ćemo preboljele i cijepljene. Ako stremimo tome da imamo više od 80 posto zaštićenih, onda je matematika jednostavna”, istaknula je.

Posebno je apelirala na sve one koji imaju simptome koje su skloni zanemarivati, da se pridržavaju mjera, odnosno da ne dolaze na posao.

”Ako to već naprave, obavezno bi trebali nositi masku i što prije se testirati.”

Za kraj je ponudila i nešto dobrih vijesti o ovom valu pandemije.

”Četvrti val jenjava, pad je od 16 posto. Hospitalizacije su u padu oko 5 posto, a niži je i broj ljudi na respiratoru, za čiji će značajniji pad ipak trebati neko vrijeme”, zaključila je Bubaš.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI