STIŽU PROMJENE U BIH: BIDEN U ‘VATRU’ ŠALJE SVOG VETERANA DIPLOMACIJE: Michael Murphy postaje novi ambasador SAD-a u BIH

Foto: Screenshot

U Bosnu i Hercegovinu dolazi novi američki ambasador. Kako izvještava Bijela kuća američki predsjednik Joe Biden imenovat će američkog veterana diplomacije, Michaelea Murphya za sljedećeg američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, objavila je Bijela kuća.

Murphy je veteran američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom koji trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja.

On se u svom dugogodišnjem radu profilirao kao stručnjak za niz područja kao što je europska sigurnost, kontrola konvencionalnog naoružavanja i arktička sigurnost.

Murphy je ranije bio zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi na Kosovu, od 2009. do 2012. godine, a tri godine ranije bio je politički savjetnik u Ambasadi SAD-a u Bosni i Hercegovini.



Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika. Još nije poznato kada će Senat preuzeti Murphyjevu nominaciju, a Vijeće ide na ljetnu pauzu za dvije sedmice, pa će brojne stavke sa zakonodavnog dnevnog reda Bidena biti na čekanju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI