ŠTO ĆE ODLUČITI ODBOR ZA PRAVOSUĐE? Pet kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, što će na kraju odlučiti u ovoj trakavici?

. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Odbor za pravosuđe sutra će se sastati kako bi dali mišljenje o petero prijavljenih na javni poziv za novog predsjednika Vrhovnog suda

Budući da se Odbor mora očitovati o svima koji sudjeluju u javnom pozivu, njegovi članovi, ali i ostali zastupnici koji će biti za to zainteresirani, razgovarat će, ako se odazovu, sa Zlatom Đurđević, Lanom Peto Kujundžić, Šimom Savićem, Snježanom Rizvan i Borisom Vukovićem.

Prema svemu što je proteklih mjeseci govorio premijer Andrej Plenković, očekuje se da će šestero HDZ-ovaca koji su u Odboru, neovisno o tome što će čuti tijekom saslušanja, dići ruku za negativno mišljenje o Zlati Đurđević, koju je predložio predsjednik  RH Zoran Milanović, i da će to učiniti i albanska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj. Vjerojatno će im se pridružiti i poneki oporbenjak, recimo, Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta, piše Novi list.


Plenković je nedavno pozitivnim ocijenio program rada Lane Peto Kujundžić, sutkinje Visokog kaznenog suda, ali ona prošli tjedan nije dobila niti glas Opće sjednice Vrhovnog suda. Đurđević je tada podržao jedan od 33 prisutna suca.

Oba ova mišljenja neobvezujućeg su karaktera za predsjednika Milanovića, on je već ranije najavio da će u Sabor poslati prijedlog da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Đurđević.Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako će odlučiti kada će se raspravljati i glasati za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Logično bi bilo da se to dogodi što prije, kako bi se do 15. srpnja, kada Đuro Sessa odlazi s dužnosti, eventualno stigao odraditi još jedan javni poziv.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI