ŠTO ĆE SE RIJEŠITI IZMEĐU SINDIKATA I VLADE? Primorac poručio: ‘Ovo je finalna ponuda’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ministar financija Marko Primorac u četvrtak se osvrnuo na pregovore između Vlade i sindikata. Nakon treće kruga ističe kako je Vlada korigirala svoju ponudu te je ponudila dva modela.

“Predložili smo ponudu koja je korektna, realna i utemeljena na ekonomskim pokazateljima. Nismo htjeli ići s nekakvim ponudama koje bi bile niske pa da se ‘tražimo negdje na sredini’, jer bi to trajalo tjednima. To smo komunicirali sa sindikatima, a što se tiče predloženih postotaka, to je finalna ponuda”, kazao je ministar Primorac.

Prvi model jamči da bi Vlada zaposlenicima u javnim i državnim službama isplatila jednokratni dodatak od 1250 kuna do kraja godine. Također, osnovica bi se podigla za četiri posto od 1. siječnja. Prema drugom modelu, osnovica bi se zaposlenicima digla od listopada ove godine za četiri posto. Iduće povećanje bilo bi u travnju iduće godine.

“Legitimno je pravo da se na taj način iskazuju želje i interesi. Naša ponuda je vrlo korektna, duboko vjerujem da do toga ipak neće doći”, kazao je Primorac oko štrajka.

“Radi ublažavanja inflatornog pritiska Vlada je već donijela sveobuhvatan paket mjera, i to ne samo za zaposlenike nego za sve građane, i to smo pokušali osvijestiti kroz pregovore”, dodao je.



“Kako bi zadržali realnu razinu plaća naših članova i ostvarili jednaki prosječni rast plaća kao i zaposlenici u ostalim sektorima, trebali smo tražiti 35 posto veću osnovicu, ali nismo to učinili svjesni problema kojih bi Vlada imala”, ističe Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI