ŠTO ČEKAJU HRVATSKI? Mađari nakon predsjednika ostali bez još dva člana Uprave Ine! ‘Nisu bili upleteni u ništa’

Foto: Davor Pongračić/Cropix

Dva mađarska člana Uprave Ine, Jozsef Simola i Ferenc Horvath, ponudila  su ostavke nakon što je isto učinio i predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon, doznaje Dnevnik Nove tv

S druge strane, iako je Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem od Nadzornog odbora Ine tražila razrješenje hrvatskih članova Uprave te kompanije, troje hrvatskih članova Uprave – Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić – ostavku još nije dalo.

“Ferenc Horváth i József Simola, članovi Uprave Ine koje je nominirao MOL, podnijeli su ostavke 16. rujna 2022., unatoč tome što ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezano uz Inu koje su se pojavile u javnosti krajem kolovoza. Gospodin Horváth i gospodin Simola bili su članovi Uprave Ine od 1. veljače 2021. godine. Obojica članova Uprave u odlasku bili su zgroženi otkrićima oko slučaja Škugor, te su unatoč potpunoj neupletenosti u taj slučaj pokazali osobnu zapovjednu odgovornost za cjelokupno Inino poslovanje podnošenjem ostavki na svoje funkcije. Obojica će nastaviti obnašati dužnosti članova Uprave Ine do imenovanja njihovih nasljednika kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja kompanije”, stoji u priopćenju MOL-a.

Pljačka Ine u aferi s plinom najveća je afera u Hrvatskoj povijesti. Podsjetimo, u akciji USKOK-a pao direktor Sektora trgovine prirodnog plina u Ini Damir Škugor, zatim Josip Šurjak (inače predsjednik HOK-a) i njegov poslovni partner Goran Husić, bio je priveden i Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Oni su od Ine plin kupovali jeftino, a zatim su ga, neovisno o stvarnoj tržišnoj cijeni prodavali skupo. Tvrtka je oštećena za više od milijarde kuna u razdoblju od lipnja 2020. do kolovoza 2022.godine.



 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI