ŠTO JE IZAZVALA PELOSI? Stručnjak upozorava: ‘Kina je jedva dočekala nekakav razlog da bi započela s ovom krizom’

Foto: Guliver Image /Taiwan Foreign Ministry

Politički analitičar i stručnjak za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica prof.dr.sc. Marinko Ogorec za HRT je komentirao postupak predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi kada je posjetila Tajvan.

“Očigledno je da je Kina jedva dočekala nekakav razlog da bi započela s ovom krizom, skoro bi se usudio reći, neprijateljstvima koja se pokazuju prema Tajvanu”, rekao je.

Kina je posjet predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa shvatila kao provokaciju. Kina je velika sila, velika zemlja, koja traži svoju poziciju u globalnom svijetu.

“Nisam siguran koliko je Nancy Pelosi svjesna situacije koju je izazvala na Tajvanu, ali to ne opravdava Kinu za ovakvu situaciju”, poručio je Ogorec.

Kineski zrakoplovi i brodovi izveli su simulacije napada prema glavnom tajvanskom otoku, tajvansko ministarstvo obrane tvrdi da je nekoliko kineskih zrakoplova otkriveno u tajvanskom tjesnacu. Neki su i prešli središnju crtu. Ogorec je naglasio kako to nije ni malo dobra situacija. Može se reći da se čak radi i o ozbiljnoj konotaciji međusobnih odnosa.



“Nisam siguran što će uslijediti. Imali smo prilike vidjeti da su Rusi imali slične velike vježbe na ukrajinskim granicama i vidjeli smo što se izrodilo nakon takvih vježbi. Hoće li biti sličnih situacija, vrlo je teško procijeniti. Činjenica je da Kinezi u ovom trenutku dobro procjenjuju situaciju, dobro rade svoje simulacije, koje nisu nimalo benigne niti bezopasne”, istaknuo je politički analitičar.

“Ove je za sada pokazivanje mišića, nadajmo se da će na tome i ostati”, poručio je.

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je Kinu za neodgovorne korake, jer je prekinula ključne administrative kanale s Washingtonom. Ogorec je naglasio kako ta situacija treba zabrinjavati.

Ako je Kina odgovorila na posjet Pelosi Tajvanu, onda je taj odgovor prekomjeran. Kina je napravila jedan potez, koji stvara novi kriznu situaciju na novom području, ovog puta na pacifičkom.

Tajvan uglavnom kupuje naoružanje od SAD-a, ali su i razvili svoju vojsku po američkim instrukcijama.

Oslonac Tajvana su dugo već Sjedinjene Američke Države. Ogorec vjeruje da će tako za sada i ostati. Što se tiče odnosa snaga Tajvana i Kine, Kina je premoćno jača.

Politički analitičar i stručnjak za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec osvrnuo se i na rat u Ukrajini. Što je sve rekao, pogledajte u nastavku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI