ŠTO JE ODLUČILO ANTIKORUPCIJSKO TIJELO VIJEĆA EUROPE? Crveno ili zeleno svjetlo za hrvatski Zakon o sukobu interesa?

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Prijedlog novog zakona o sprječavanju sukoba interesa u utorak je bio u prvom saborskom čitanju. No čini se da će se Hrvatska suočiti s kritikama međunarodnih organizacija koje prate njezine napore u suzbijanju korupcije. Pritom se to, prije svega odnosi na GRECO, antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe.

GRECO ovoga tjedna održava svoju plenarnu sjednicu na kojoj će Hrvatska dobiti i službeno izvješće toga tijela. Kako se doznaje, izričito se navodi da prijedlog novog zakona o sprječavanju sukoba interesa nije usklađen s preporukama toga tijela. Izvješće o ispunjavanju preporuka trebalo bi u četvrtak doći na dnevni red plenarne sjednice GRECO-a.

Kako piše Jutarnji list, navodno ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica već danima zna da je GRECO u novom izvješću napisao da prijedlog novog zakona nije usklađen s njihovim preporukama, on je ipak kada je predstavljao zakon zastupnicima, ustvrdio da je prijedlog usklađen s preporukama. Isto su u raspravi ponavljali i zastupnici HDZ-a.

Ključna zamjerka u novom izvješću GRECO-a o ispunjavanju preporuka, kako doznaje Jutarnji list, odnosi se na činjenicu da u prijedlogu novog zakona nije poštovana preporuka da se ojača provedivost odredbe o povredi načela poštenog, vjerodostojnog i transparentog obnašanja javne dužnosti, tj. ovlast Povjerenstva da kažnjava dužnosnike koji povrijede to načelo.

Ostane li predloženi zakon i dalje takav, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i dalje neće imati ovlasti utvrđivati da je netko od dužnosnika povrijedio načela.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI