ŠTO MISLE GRAĐANI O PREKIDU TRUDNOĆE? Evo što su odgovorili

Pixabay

Slučaj Mirele Čavajda aktualizirao je pitanje zakonske regulative prava na prekid trudnoće. Bila je to tema HRejtinga na HTV-u, a anketa je provedena od 16. do 19. svibnja na uzorku od tisuću 400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

Da pobačaj u Hrvatskoj treba biti potpuno zabranjen, misli samo 15,2 posto ispitanika. Za njih čak 73 posto zabrana je neprihvatljiva. Oko 11 posto ispitanih je neutralno, što znači da se ni slažu niti se ne slažu, a onih koji su mišljenje željeli zadržati za sebe manje je od jedan posto odnosno 0,6 posto.

Budući da se stajalište o pobačaju nastoji stalno vezivati uz svjetonazor i ideologiju, uvriježeno je stajalište da su birači lijevo-liberalnih stranaka u pravilu za pobačaj, dok oni desno-konzervativnih slijede poruke čelnika stranaka da je pobačaj ubojstvo jer život počinje začećem. Anketa pokazuje da ta teza stoji za ljevicu čiji birači apsolutnom većinom odbacuju bilo kakvu zabranu.

No desnica bi se mogla iznenaditi rezultatima. Natpolovična većina birača i Mosta (69,4 posto) i Domovinskog pokreta (51,8 posto) i Hrvatskih suverenista (51,3 posto) protivi se potpunoj zabrani pobačaja. Ni HDZ-ovi (55,4 posto) birači nisu za to da im stranka vezano uz to pitanje ode više desno od centra.

Postavilo se pitanje jesu li se promijenila stajališta ispitanika prema pobačaju u slučaju da su život trudnice ili plod ugroženi?



Vidljivo je da se mijenja, ali u smjeru još većeg broja protivnika zabrane. To znači da 86,1 posto ispitanika smatra da trudnoću treba prekinuti kada je život žene ugrožen, a manje je od 5 posto onih koji bi je nastavili pod svaku cijenu. Oko 8 i pol posto je neodlučnih, a manje od jedan posto ne želi reći svoje stajalište.

Utvrdi li se tijekom trudnoće da plod ima teške deformacije, za 12 posto ispitanika porođaj je i dalje jedina prihvatljiva opcija. S njima se ne slaže 70 posto ispitanih. Formirano stajalište o pobačaju u slučaju teške deformacije ploda nema 18 posto ispitanika.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI