ŠTO MISLE HRVATI O PROŠIRENJU NATO-a? Stigli su novi rezultati HRejtinga! Evo što kažu

Foto: MORH

Finska i Švedska u srijedu su predale su službene kandidature za ulazak u NATO, čime su zbog ruske agresije na Ukrajinu odustale od vojne neutralnosti. Što Hrvati misle o tome prenosi HRT.

HRejting ovog puta proveden je od 16. do 19. svibnja na uzorku od tisuću 400 ispitanika govori o potpori građana Hrvatske tom činu. Najveća pogreška uzorka je +/- 2 cijela 95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

Gotovo 70 posto ispitanika podržava priključivanje Finske Sjevernoatlantskom vojnom savezu, 12 posto ne podržava, a 19 posto ne zna ili ne želi odgovoriti.

Slični rezultati vrijede i za Švedsku. Uz tek malo manju potporu ulasku od 67,9 posto, dok 12,1 posto ispitanih ulazak ne podržava.

Postavljeno je i pitanje o mogućim posljedicama ulaska ovih država u NATO.Malo više od 23 posto smatra da će to ojačati Savez. Gotovo 21 posto vidi u ovom koraku veću sigurnost Europe.

Za razliku od njih 9 posto pak strahuje od rasta nesigurnosti na Starom kontinentu. 6 i pol posto vidi rast opasnosti od nuklearnog rata.

Gotovo isto toliko ispitanika kao posljedicu navodi otvoreni vojni sukob s Rusijom.

Malo manje od 6 posto proširenje izjednačava s nepotrebnim provociranjem te države.

Manji dio strahuje i od Putinove ekonomske odmazde, a gotovo 16 posto nema odgovor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI