ŠTO NAKON MORATORIJA? Marija Hrebac pojašnjava što klijenti Sberbanke mogu očekivati

Izvor: Marko Prpic/PIXSELL

Direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita Marija Hrebac odgovara na pitanja što klijenti Sberbanke mogu očekivati nakon isteka dvodenevnog moratorija, prenosi Večernji list.

“Moratorij, koji je na snazi, instrument je sanacije, ide se prema sanaciji”, izjavila je te dodaje da će u tom slučaju klijentima njihov novac biti dostupan, a da moratorij služi da se stane na loptu i da se banka ne rastrga ugrožavanjem likvidnosti. O mogućnosti da Jedinstveni sanacijski odbor ne odobri sanaciju, kaže da bi to dovelo u pitanje svrhu njegova postojanja.

“Čemu onda sanacijski fond ako u kriznim situacijama ne radi? To bi bila zloporaba diskrecijskog prava. To europsko tijelo trenutačno raspolaže s više od 50 milijardi eura i u tom smislu ne postoji opasnost da nema dovoljno sredstava”. naglasila je.

Nastavila je kako se kod sanacije prvo cilja na vlasnički kapital tako da se mijenja i struktura vlasništva jer regulator u takvim situacijama, kad više nisu ispunjeni uvjeti koje traži, može zatražiti da dioničar proda vlasništvo nekome drugome.

“Sberbanka je pravna osoba za sebe, vlasnik je drugo, vlasnik je koncesionar koji od HNB-a dobiva dozvolu da smije biti dioničar. Ako HNB zaključi da nije primjeren, može zatražiti da proda nekome drugome”, nastavila je Hrebac.



Sberbank Europe je ove godine trebao prijeći u ruke AIK Banke u vlasništvu Miodraga Kostića, srpskog poduzetnika s razgranatim polivalentnim biznisima. Transakcija nije dovršena i čekala su se odobrenja regulatora po zemljama u kojima banka ima podružnice, no iz AIK-a nisu otkrili postoji li klauzula da u izvanrednim okolnostima od kupoprodaje odustanu i je li dio novca već uplaćen Sberbanci Rusije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI