ŠTO NAKON UVOĐENJA EURA? Evo gdje će se čuvati kune

Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon uvođenja eura, milijardu i 100 milijuna kovanica kuna vojska će čuvati u vojarni Tigrovi Croatia, poznatijom pod nazivom Maršalka, u kojoj će Ministarstvo obrane uskoro početi graditi novi, zasebni objekt, piše Jutarnji list.

Već je 7. siječnja raspisan natječaj za izgradnju nove hale s ciljem čuvanja novaca, a MORH je radove procijenio na 18 milijuna kuna s PDV-om. Nakon dovršetka halu planira iznajmiti Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) koja će za njega MORH-u plaćati zasad nepoznat iznos.

Kako piše Jutarnji, vidljivo je iz natječajne dokumentacije da MORH na prostoru Maršalke planira gradnju novog objekta u sklopu kojeg će se biti 3000 četvornih metara skladišnog prostora te još 130 četvornih metara ureda. Nakon isteka najma, s obzirom na činjenicu da će vojska biti obvezna kune čuvati tri godine od uvođenja eura, objekt će biti prepušten Oružanim snagama.

Nakon isteka roka od tri godine, kovanice će se uništavati, no još nije poznato na koji način.

Procjena je da će HNB čuvati oko 52 tisuće tona kovanica i to bude li stopa povrata kovanica otprilike kao i u ostalim zemljama koje su prošle uvođenje eura, a to je oko 40 posto. Povlačit će se i novčanice, i to ukupne vrijednosti oko 34 milijarde kuna, no procjena je da će ih se oko 66 posto morati uništiti zbog oštećenja ili nečistoće.



Čuvanje kovanica bit će jedan od logističkih zahtjevnijih, ali zasigurno ne i najvažnijih zadataka HNB-a u procesu zamjene nacionalne valute eurom koja je najavljena za 2023. godinu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI