ŠTO SE KRIJE IZA REFERENDUMA MOSTA O COVIDU: Cilj inicijative nije Stožer, nego rušenje vlasti

Posezanje za referendumskim inicijativama posljednjih je godina sve popularnija pojava na domaćoj društveno-političkoj sceni, s tim da je primjetno kako su, osim pokojeg sindikalnog referenduma, tom trendu uglavnom podlijegali predstavnici hrvatske konzervativne scene.

Temelje referenduma u Hrvatskoj zasigurno je u ovo novije vrijeme udarila šefica inicijative “U ime obitelji” Željka Markić koja je u tom kontekstu referendumom o obitelji napravila ozbiljnu revoluciju i pokrenula akciju kakva se ne pamti.

Zahvaljujući njezinoj referendumskoj inicijativi Ustavom je definiran brak, i to kao zajednica muškarca i žene, koliko je to doista pomoglo očuvanju braka kao institucije, drugo je pitanje, a osim toga, upitno je u kojoj je mjeri to ustavno definiranje uistinu istospolne parove spriječilo da sklapaju svoja partnerstva.


Bez obzira na namjere, Markić je svoj posao odradila maestralno, nakon toga nešto manje zapaženo prošle su referendumske inicijative na kojima se nastojao mijenjati izborni sustav i odgađati ratifikacija Istanbulske konvencije. Da je kojim slučajem referendum za promjenu izbornog sustava provođen izvan desnih političkih okvira, nije nemoguće da bi takva praksa zaživjela, no u medijima su tom referendumu zalijepili konzervativnu etiketu pa se dobra namjera u javnom prostoru i nije primila u onoj mjeri u kojoj je možda trebala.

I za onaj dio potpisa koje su uspjeli skupiti pobrinuo se bivši HDZ-ov ministar Kuščević, kojega na konzervativnoj sceni i danas nazivaju kradljivcem potpisa. Te dvije inicijative nisu urodile plodom, a propao je i referendum o zaštititi kune koji je pokrenuo Hrvoje Zekanović sa svojim Suverenistima.Kunu nisu uspjeli zaštititi, ali to saborske zastupnike Mosta nije obeshrabrilo pa su samouvjereno i entuzijastično krenuli u prikupljanje potpisa za novi referendum – onaj protiv covid-potvrda i kako oni to vole reći, stožerokracije. Potporu Mostovoj referendumskoj inicijativi dale su i ostale desne parlamentarne opcije, odnosno Suverenisti i Domovinski pokret, pa se po kuloarima već priča kako je Most opet nakon predsjedničkih izbora na kojima su svi zajedno podupirali Miroslava Škoru na korak do novog ujedinjenja desnice.

Iz Mosta pak etikete ni ideološki predznak ne žele, volonteri im se javljaju sa svih strana te slijedom toga surađuju s više od 50.000 ljudi, potporu im daje i dio svećenstva, koje je po svemu sudeći odbilo poslušnost kardinalu Bozaniću koji se priklonio premijeru Plenkoviću.

Oni upućeni svjedoče kako Most problema s prikupljanjem potpisa ne bi trebao imati te da će ovo biti revolucija koja bi se mogla pretvoriti u ozbiljnu i značajnu prijetnju za premijera Plenkovića, koji slamku spasa vidi u SDP-u i drugim liberalnijim oporbenim opcijama koje nemaju ništa protiv uvođenja covid-potvrda, za razliku od predsjednika Zorana Milanovića koji je prilično izravno podržao Mostovu inicijativu pokazujući vlastiti otpor prema potvrdama.

U dva tjedna Most bi trebao prikupiti 368.867 potpisa građana, no oni su uvjereni kako će broj potpisa biti znatno veći, tim više što potporu imaju i od onih koji su svojevremeno s Markićkom prikupljali potpise za referendum o obitelji pa je jasno da ovdje nije riječ o slučajnoj skupini, nego o uhodanoj, iskusnoj i uigranoj ekipi koja vrlo dobro zna svoj posao.

Prilika je za Most doista idealna, pokazao je to i nedavni prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu na kojem se okupilo mnoštvo, bez obzira na to što Vladi naklonjeni mediji tu brojku nastoje umanjiti, masa se budi, narod se zasitio, a iako će neki reći kako je prikupljanje potpisa za ukidanje potvrda u ovakvim izvanrednim okolnostima čisti politički populizam, u Mostu nude sasvim drugačiju verziju priče te objašnjavaju kako je njihov cilj utvrditi da je pandemija okolnost u kojoj bi se u skladu s Ustavom o limitiranju prava i sloboda trebalo odlučivati dvotrećinskom većinom u parlamentu, što je ujedno i stajalište predsjednika Milanovića.

Jedna od ideja je, dakako, i da se postojeća odluka o covid-potvrdama ukine u roku od 30 dana, ali i da se dugoročno o svim epidemijskim mjerama odluke donose dvotrećinskom saborskom većinom.

“Te odluke nisu prošle nikakav postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, nikakvu javnu i parlamentarnu raspravu. U velikoj su mjeri donesene arbitrarno i nerazmjerno su ograničavale pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom”, otkrila je već na samom predstavljanju inicijative Marija Selak-Raspudić.

Međutim, ustavni stručnjaci Mato Palić iz Osijeka i njegova riječka kolegica Sanja Barić uvjereni su kako je Mostova referendumska inicijativa protuustavna jer se na referendumu ne može odlučivati o ovlastima državnih tijela. Nade u Ustavni sud polažu i HDZ-ovci koji smatraju da Most ovime ulazi u još jednu prevaru hrvatskih građana.

Naime, kako kažu, Suverenisti su krenuli s referendumom kojim su nastojali zaštititi kunu, a zapravo su samo Plenkoviću dali slobodu da uvede euro, a sada bi referendum kojim se nastoji ukinuti Stožer, što ni zakonski nije moguće, mogao rezultirati time da se vladajući odluče na obvezno cijepljenje, što je Plenković stidljivo već najavio kao jednu od opcija. Tim više, u vladajućoj stranci ne shvaćaju Mostovu inicijativu jer je šef te stranke Božo Petrov osobno priznao kako je svojim roditeljima savjetovao da se cijepe, no u Mostu naglašavaju kako ni oni nisu protiv cjepiva, nego protiv nametanja te se zalažu za pravo izbora.

Da, bez obzira na sve argumente koji im možda i idu u prilog, Mostov referendum žulja HDZ-ovce, vidljivo je iz uvreda koje na svojim društvenim mrežama izgovaraju na račun Nikole Grmoje kojega su nazvali iskompleksiranim gigantom teških riječi koji svako jutro smišlja novu laž kojom nastoji diskreditirati njihovu stranku.

Pitanje je, međutim, i kako je došlo do toga da Most uopće može računati na toliku narodnu potporu, a odgovor se u dobroj mjeri krije kako u HDZ-u, tako i u Nacionalnom stožeru koji je svojim dvostrukim kriterijima, netransparentnošću i nedosljednošću uspio srozati svoj ugled u očima javnosti, preko noći Vili Beroš od doktora se transformirao u političara, a kako je ušao u to političko polje i počeo provoditi politikantstvo umjesto medicine, tako se i njegov rejting počeo srozavati.

Bilo je od početka pandemije mnogo konfuznih izjava, podataka koji su zbunjivali javnost, a dogodila se i posve promašena kampanja kojom se dobar dio građana nije uspio uvjeriti u dobrobiti cjepiva jer se oko njega stvorila svojevrsna fama na temelju koje se javnost podijelila.

Bez obzira na to što inicijativa možda nije u skladu s Ustavom, građani će, dajući svoj potpis Mostu, poslati vrlo glasnu i vrlo jasnu poruku Plenkoviću, njegovoj Vladi i Stožeru da je, ako ništa drugo, vrijeme za neka nova lica koja će zbrajati zaražene i objašnjavati građanima opasnosti koje covid-19 nedvojbeno sa sobom nosi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI