ŠTO SE TO DOGAĐA? MINISTARSTVO ‘NANIJELO OGROMNU ŠTETU’ BRENDU MESNICA: Povukli im proizvode iz prodaje, bez uzetih uzoraka

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Više od dva tjedna nakon što su im proizvodi povučeni iz prodaje zbog navodnog prisustva pesticida etilen oksid, mesnica Kudelić iz Bedenice svoje je kupce izvijestila kako informacije o prisustvu pesticida u njihovim proizvodima nisu točne, pozivajući se pritom na rezultate ispitivanja koje je proveo neovisni laboratorij.

Naime, iz navedene je mesnice opozvano više mesnih prerađevina kao što su salame, hrenovke i kobasice, jer se u njihovoj proizvodnji, prema tvrdnjama Ministarstva poljoprivrede, koristio začin u kojem je bio sporni pesticid, te proizvodi nisu bili u skladu s europskom uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani, piše Telegram.

Iz Mesnice Kudelić u petak su, pak, poručili kako inspekcija nije uzela niti jedan uzorak iz njihove mesnice kako bi to provjerila.

‘Tijekom nadzora nisu uzeti uzorci’
“Tijekom nadzora koji je trajao čak tri dana nije uzet niti jedan uzorak za analizu bilo kojeg gotovog proizvoda, niti bilo koje sirovine, začina ili aditiva koji se koristi u proizvodnji naših proizvoda, niti je izvršena bilo kakva laboratorijska analiza kako bi se objektivno utvrdilo činjenično stanje”, poručili su u svojoj objavi na Facebooku.

Istaknuli su kako im je 6. kolovoza usmenim rješenjem naređena zabrana i povlačenje određenih proizvoda.



“Poštujući autoritet i naređenje nadležnog tijela u potpunosti smo surađivali i postupili po tom nalogu, o svemu tome je bila obaviještena javnost te su o tome pisali i brojni mediji”, kažu iz mesnice te ističu kako su nakon toga sami 17. kolovoza poslali uzorke proizvoda za koje im je inspekcija naredila da ih povuku u neovisni laboratorij, kako bi utvrdili eventualno postojanje pesticida.

‘Pesticida ni u tragovima’

“Taj laboratorij iz Hamburga u našim proizvodima pesticid etilen oksid nije pronašao niti u najmanjim tragovima. Time je nedvojbeno dokazano da je netočno da naši proizvodi nisu u skladu s europskom uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla”, poručuju iz mesnice i pritom ističu kako u svojoj proizvodnji provode kontrole te da kupcima jamče najvišu sigurnost.

“Istinski smo jako žalosni što su neki naši kupci možda zbunjeni ovim postupkom, te je njihova vjera u kvalitetu i sigurnost naših proizvoda možda dovedena u sumnju, zbog toga ćemo poduzeti sve raspoložive radnje kako bismo vratili povjerenje kupaca, te nadoknadili ogromnu štetu koja je učinjena za cjelokupni brend Kudelić”, istaknuli su.

Cijeli događaj komentirali su i iz Državnog inspektorata, pa su pojasnili za Dnevnik kako je obavijest o povlačenju proizvoda s etilen oksidom Ministarstvo poljoprivrede dobilo putem europskog sustava za alarmiranje (RASFF), te da se na distribucijskoj listi proizvođača koji koriste etilen oksid našla se i spomenuta mesnica. Tvrde da su oni potom postupili po nalogu Ministarstva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI