ŠTO SU AMERIKANCI RADILI U OSIJEKU? Anušić ‘bocka’ Plenkovića: ‘Svi mi koji smo bili u Domovinskom ratu, znamo koliko je SAD pomogao’

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Da su Amerikanci u osječko-baranjskom županu i HDZ-ovu potpredsjedniku Ivanu Anušiću našli svojeg saveznika i svoju novu političku uzdanicu, naš tjednik izvještava već neko vrijeme. Premda popularni Slavonac zasad u svojim medijskim istupima govori o stabilnosti i jedinstvu unutar HDZ-a, nedvojbeno je da je baš on bio taj koji je javno prozivao vodstvo svoje stranke nakon lokalnih izbora kako bi im ukazao na problematiku koju sa sobom nosi suradnja sa šefom SDSS-a Miloradom Pupovcem, što se u međuvremenu ispostavilo kao točno jer je Pupovčev potpredsjednik Vlade Boris Milošević postao jedan od glavnih protagonista afere Horvat nakon što je nedavno uhićen bivši ministar graditeljstva.

Crni je to scenarij za Vladu, ali i za HDZ koji rukovodi državom, pa je razumljivo da je Anušić sada vlastite ambicije ostavio po strani, kako ne bi doveo u pitanje opstanak stranke na vladajućoj poziciji. Takvo što ni njemu ne bi išlo na ruku jer se Slavonija ne oporavlja sama od sebe, ponešto Anušić i njegov mladi kolega Ivan Radić mogu zahvaliti i premijeru Plenkoviću koji promišlja o lokalnim proračunima svojih stranačkih kolega znatno izdašnije nego što, primjerice, promišlja o proračunu Puljkova Splita. Da se doista u Slavoniji odvijaju zanimljivi projekti i aktivnosti, jasno je i iz toga što je ondje nedavno završeno uređenje Regionalnog centra za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Veliki projekt

Riječ je o najvećem centru takve vrste u Hrvatskoj, kako po broju korisnika, tako i po sadržaju. Gdje su branitelji, tu je i Anušićev prijatelj Tomo Medved, pa bi tako u ovom prostoru trebale biti smještene službe iz njegova ministarstva branitelja, ali i udruge proizašle iz Domovinskog rata pa je jasno da u Slavoniji HDZ-ovci skupljaju branitelje na jedno mjesto, što i nije loša priprema za parlamentarne izbore, kada god da se oni odvili.

Nudit će se u tom specifičnom centru braniteljima različiti sadržaji, od rehabilitacijsko-terapijskih programa do psihosocijalne skrbi i radnih terapija, a da priča bude do kraja zanimljiva, Regionalni centar renovirao se uz pomoć Amerikanaca pa su otvorenju u Osijeku nazočili savjetnik i otpravnik poslova američkog veleposlanstva u RH Mark Lewis Fleming, potpredsjednik Vlade i ministar Medved, ali i dvojac Anušić i Radić.Time se obistinila najava našeg tjednika da Amerikanci počinju s ulaganjima u Slavoniju, što bi moglo označiti početak pripreme župana Anušića za nacionalnu političku karijeru. Inače američka donacija za Centar iznosi 328 tisuća dolara pa ne iznenađuje što je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić posebno zahvalio Veleposlanstvu SAD-a naglašavajući da i on pri Uredu gradonačelnika u Gradu Osijeku ima Odbor za branitelje.

Za razliku od mladog gradonačelnika, župan Anušić naglasak je stavio na američku potporu Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

“Svi mi koji smo bili u Domovinskom ratu, živjeli ga i sudjelovali u njemu, znamo koliko je SAD pomogao, posebice kada govorimo o oslobodilačkoj akciji Oluja. Evo i sada SAD sudjeluje u oporavku, uključivanju i rehabilitaciji svih koji su u ratu bili pripadnici HV-a i kojima i danas treba pomoći”, rekao je župan Anušić koji po svemu sudeći u posljednje vrijeme balansira između svojih vanjskih podupiratelja i stranačke politike, a balansira unutar stranke i premijer Plenković.

Čvrsta pozicija

Vjerojatno zbog toga Anušićeve ambicije i jest pokušavao smiriti nudeći mu poziciju ministra obrane, na što župan nije pristao, znajući da ulaskom u Vladu ulazi u ozbiljan i opasan rizik za vlastitu političku karijeru jer je mandat u Osječko-baranjskoj županiji znatno sigurniji od ministarske fotelje u Plenkovićevoj vladi.

Ne želi Anušić zasad napuštati svoju Slavoniju, ondje formira vlastitu bazu, sastaje se s potencijalnim koalicijskim partnerima, pa i kolegama iz Domovinskog pokreta te izgleda odrađuje ozbiljan i velik posao za realizaciju još većih nacionalnih planova koje bi navodno trebao obznaniti tek nakon što prođu europski izbori i nakon što doista postane jasno kakva je Plenkovićeva moć na terenu.

Strateški i odmjereno, Anušić planira svoj uzlet korak po korak, a pozicija župana koji po Slavoniji otvara ceste, centre i realizira razne projekte nastojeći oživiti taj kraj koji je godinama zapostavljan definitivno mu ide na ruku, tim više što i u Osijeku na čelu grada ima svojeg čovjeka Ivana Radića.

Zanimljivo je da je američko veleposlanstvo na čelu s otpravnikom poslova Markom Flemingom i lani posjetilo Anušićevu županiju, a tada su donacije izdvojili za osječku bolnicu. Župan Anušić i tada je isticao kako SAD nastavlja snažnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom.

“SAD je u proteklih 30 godina učinio puno za Republiku Hrvatsku, kada je bilo najteže, američka administracija nas je podržala, a ta podrška ne izostaje ni danas”, naglašavao je prošle godine zadovoljno osječki župan koji izgleda sa SAD-om ostvaruje znatno bolju suradnju od samog premijera Andreja Plenkovića koji je ionako odavno na glasu kao briselski kadar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI