Što to Boras krije? Ne pušta novinare na sjednicu Senata na kojoj će biti izabran novi rektor Zagrebačkog sveučilišta

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pridružilo se apelu novinara koji prate obrazovanje te pozvalo rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa da omogući novinarima izvještavanje sa sjednice Senata zagrebačkog Sveučilišta u procesu izbora rektora Sveučilišta u mandatnom razdoblju od 2018. do 2022. godine

Zahtjev da se novinarima dopusti izvještavanje sa sjednica sveučilišnog Senata 16 novinarki i novinara iz isto tolikog broja medija uputilo je opravdano smatrajući kako je proces izbora rektora javni interes, navodi se u priopćenju HND-a.

U cilju profesionalnog i promptnog izvještavanja zatražili su da novinarima bude omogućeno izravno praćenje sjednice Senata u petak, 16. veljače, na kojoj će svoje programe predstaviti kandidati za rektora, kao i sjednice Senata u petak, 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasovanjem birati rektor.

Kako je prva od te dvije sjednice Senata upravo počela, a novinarima nije dopušteno njezino praćenje, HND zahtijeva od rektora Borasa, ujedno i jednoga od dvojice kandidata, da novinare odmah pusti na sjednicu.

HND u potpunosti podržava zahtjev kolegica i kolega za sjednicama otvorenima za javnost, podsjećajući da su ranije sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu novinari mogli pratiti. Odustajanje od već dostignutih standarda, pogotovo u trenutku kada traje proces izbora rektora, HND smatra neopravdanim i protivnim obavezi Sveučilišta da njegov rad bude javan.



Pravo javnosti da zna osigurava se kroz omogućavanje novinarima da prate sve važne aktivnosti na Sveučilištu. Iz tog razloga HND se priključuje zahtjevu novinara koji prate područje obrazovanja, naveo je predsjednik HND-a Saša Leković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI