ŠTO TO LETI IZNAD DUBROVNIKA?! Avioni patrolirali i nad ulazom u Jadransko more! Čudni manevri na krajnjem jugu

HRZ/ Marinko Karačić

Na krajnjem jugu u petak navečer na nebu su se odvijali nesvakidašnji manevri.

Tri vojna zrakoplova intenzivno su patrolirala iznad Dubrovnika i na ulazu u Jadransko more u petak u večernjim satima, javlja Dubrovački vjesnik.

Foto: Screenshots/Flight Radar

Dva su zrakoplova identificirana, jedan pripada Mornarici SAD-a, a drugi Obalnoj straži Poljske. Treći je za sad neidentificiran, a pretpostavlja se kako štite koridor ukrajinskom transportnom zrakoplovu, Antonov 12B, kompanije CAVOK Air iz Kijeva specijalizirane za prijevoz tereta, koji iz Luxembourga leti za Larancu.

Lokalni list piše i kako se pretpostavlja da štite koridor ukrajinskom transportnom zrakoplovu koji iz Luxembourga leti za Larancu.

Riječ je o zrakoplovu Antonov 12B, ukrajinske kompanije CAVOK Air iz Kijeva, specijalizirane za prijevoz tereta. Avion je izvorno napravljen kao vojni transporter u vrijeme Hladnog rata.



Inače, skraćenica CAVOK, koja stoji u nazivu ove avio kompanije, u pilotskoj terminologiji znači “cloud and visibility ok” i označava povoljno vrijeme za letenje kad je vidljivost iznad 10 km.

Podsjetimo, nad dubrovačkim krajnjim jugom jučer to nisu bile jedine letačke aktivnosti, budući su u poslijepodnevnim satima i tri helikoptera, od čega dva MORH-ova, preletjela dubrovačko područje.

Helikopteri su preletjeli i Župu dubrovačku te Cavtat, a onda su odletjeli natrag prema Dubrovniku.

“Povodom obilježavanja grada Cavtata, uz prethodno odobrenje, policijski helikopter obavio je protokolarni prelet preko grada Cavtata (ruta leta Dubrovnik – Cavtat)”, rekli su za Dubrovački dnevnik iz MUP-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI