ŠTO ZAGREB DOBIVA S TOMAŠEVIĆEM NA ČELU GRADA? Uključivanje kriterija rodne ravnopravnosti u Razvojnu strategiju Grada Zagreba

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Sa velikom prednošću u drugi krug izbora u Zagrebu ulazi kandidat platforme Možemo Tomislav Tomašević, koji bi, kako za sada stvari stoje, trebao postati budući zagrebački gradonačelnik.

Ako je suditi po njegovu predizbornom programu, glavni hrvatski grad očekuju značajne i velike promjene. Tako primjerice Možemo u svojem programu najavljuje uvođenje izvannastavnih aktivnosti Odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo u sve osnovne škole od 5. do 8. razreda, ali i u sve zagrebačke srednje škole.

Posebnu pozornost u svome programu dali su sektoru rodne i LGBTIQ+ jednakosti, a u programu naglašavaju kako su rodnom diskriminacijom i rodno uvjetovanim nasiljem pogođene LGBTQ+ osobe.

Pozornost će stavljati na osnaživanje organizacija i zajednica koje se bave pitanjima rodne i LGBTQ+ ravnoravnosti u Zagrebu, a plan im je pružati gradske prostore za neprofitne osobe koje se bave ljudskim i radničkim pravima, pravima žena i LGBTQ osoba.

Zalažu se i za pravo na pobačaj te jamče obavljanje dostupnog i sigurnog pobačaja u bolnicama u vlasništvu Grada te pristup medikamentoznom prekidu trudnoće.



“Naročito ćemo voditi računa o uključivanju kriterija rodne ravnopravnosti u Razvojnu strategiju Grada Zagreba. U skladu s prioritetima postojećeg Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu Europske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca, provodit ćemo analizu programa izgradnje parkova, pješačkih i biciklističkih staza, javnog prijevoza i izgradnje javne rasvjete kako bi bolje odgovorili na specifične potrebe žena, djece i osoba starije životne dobi te kako bi jamčili veću sigurnost ženama i LGBTIQ+ osobama”, stoji u programu Možemo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI