ŠTRAJK SE NASTAVLJA, PLENKOVIĆ OTKAZAO PUT: Na pregovorima u nedjelju spominjali se i koeficijenti! Što će pokazati PISA testovi?

Dragan Matić/Cropix

Pregovori sindikata i Vlade održat će se danas u 14.30 sati, rekao je čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Kako doznaje N1, na stolu su se u višesatnim pregovorima u nedjelju našli i koeficijenti.

Jedan od sindikalnih čelnika u neslužbenom razgovoru za Jutarnji list sinoć je rekao kako će sindikalni lideri obaviti razgovore sa svojim sindikalnim tijelima prije nego što dođu na današnji razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Što se tiče odluke o ponudi Vlade, o tome neće odlučivati članovi sindikata na referendumu, već će stav zauzeti vodstvo sindikata. Kako kaže i Vilim Ribić za N1 televiziju, referendum nema smisla jer su se članovi sindikata već izjasnili na referendumu i nema potrebe da se provodi novi.

Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je u nedjelju navečer iz Banskih dvora.



Danas u 19 sati u središnjici HDZ-a održava se i zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, a na njoj će se zasigurno govoriti o rezultatima pregovora.

Obrazovanje je trenutno najvažnija tema u društvu i sa obzirom na to bit će zanimljivo vidjeti rezultate PISA testova koji će biti objavljeni sutra. Riječ je o istraživanju koje se provodi s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava. Ovo je istraživanje provedeno netom prije početka eksperimentalne faze kurikularne reforme u svim školama, pa može poslužiti i kao početno ispitivanje znanja i razumijevanja učenika u području čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti nakon osnovnoškolskoga obrazovanja.

Podsjetimo, prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade, ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI