STRANKA FOKUS: ‘Država nema pravo bez opravdanog razloga zavirivati u bankovne račune građana i poduzetnika’

Stranka Fokus oštro se protivi zakonskom prijedlogu kojim bi pristup registru računa tvrtki i građana u bankama ubuduće dobili i Državno odvjetništvo, carina, policija i Porezna uprava.

Usklađivanje s EU Direktivom o sprečavanju pranja novca, porezne utaje i drugih oblika financijskog kriminala može se napraviti i bez proširivanja institucija, jer već i sada direktan pristup tim informacijama imaju Ministarstvo financija, odnosno Ured za sprječavanje pranja novca, objavili su u priopćenju.

“Ovim zakonom se otvara mogućnost da osobe zaposlene u carini, policiji ili poreznoj upravi mogu bez našeg znanja i odobrenja špijunirati stanje i kretanje naših tekućih računa i žiroračuna, neovisno radi li se o legitimnim zahtjevima, ili privatnoj znatiželji naših susjeda, poznanika ili članova obitelji. Sjetimo se samo kako je obavještajni sustav već zlorabljen u ranijim slučajevima poput prisluškivanja ljubavnica poznatih političara ili kako je GDPR, koji bi trebao štititi privatnost građana, na kraju postao alat za netransparentnost rada političara. Stoga je više nego jasno da se širenjem kruga institucija koje imaju pravo gledati stanje na računima građana otvara velika mogućnost zlouporabe”, rekao je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.

Naglasio je kako je zloupotreba još izglednija ako nije potrebno niti podnijeti zahtjev niti obrazložiti provjeru bankovnog računa.

Prijedlog stranke Fokus je da broj institucija koje imaju pravo na uvid u bankovne račune građana i tvrtki ostane u sadašnjim okvirima te da poslovna banka dobije obavezu informiranja klijenata čim se podnese zahtjev za uvidom u račun. Korisnik ima pravo znati koja osoba, iz koje institucije i s kojim razlogom želi pristupiti našim privatnim informacijama, osim u slučaju kada se radi o kriminalnim djelima i zahtjevatelj ima sudski nalog.



Također, rok između predaje zahtjeva i ispunjenja zahtjeva bi trebao iznositi 8 dana, kako bi se korisnicima bankovnih računa dalo dovoljno vremena da prijave zloupotrebe položaja.

“Stanka Fokus podržava regulacije EU i Republike Hrvatske koje imaju za cilj spriječiti pranje novca, kriminal i terorizam, ali ne pod cijenu toga da tisuće zaposlenih u državnim službama mogu ući u svaki račun svojih sugrađana. Privatnost je vrlo bitan dio osobnih sloboda i država nema pravo bez opravdanog razloga zavirivati u bankovne račune građana i poduzetnika. Stoga smo protiv svake mogućnosti ulaska i provjere stanja na računu građana od strane državnih institucija bez opravdanog razloga koji je potkrepljen sudskim nalogom”, navode u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI