STRUČNJAK KOMENTIRAO SUKOBE NA KOSOVU: ‘Nije Zapad stao, ni Europska unija, ni jedna članica NATO-a na stranu Vučića’

Foto: Screenshot/Twitter

Dr. sc. Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba za HRT je komentirao napetosti između Beograda i Prištine.

“Naime, povijest odnosa, Srbije i Kosova, pokazala je da će predsjednik Vučić, kada je on na vlasti, iskoristiti svaki trenutak, odnosno svaki povod kako bi skrenuo pažnju srbijanske javnosti i dijela međunarodne javnosti s onih, uistinu, ključnih pitanja, koja opterećuju Srbiju i odnos Srbije na međunarodne odnose”, poručio je Akrap.

Prorežimski mediji u Srbiji ističu da su SAD i Europska unija prvi put stali na stranu Beograda. Dr. Akrap je rekao kako su Vučićevi mediji pokazatelji pravog teatra apsurda.

“Nije Zapad stao, ni Europska unija, ni jedna članica NATO-a na stranu Vučića. To je jednostavno politika Europske unije za deeskalacijom svakog sukoba. I svođenje stvari na onu mjeru i jezik koji se treba razgovarati. To je jezik diplomacije, jezik dogovora i razgovora, nikad jezik sile i jezik nasilja”, poručio je Akrap.

Vučić zna da vojska Srbije ne može ići na Kosovo, niti se može približiti Kosovu s obzirom na sporazum.



“To je još jedna u nizu dezinformacija koje distribuiraju Vučićevi dnevnici”, istaknuo je.

Ruski mediji pod Putinovom kontrolom situaciju na Kosovu uspoređuju s onom u Ukrajini. Govore o progonu Rusa u Ukrajini, ali i progonu Srba na Kosovu.

“Jer se zna da određeni dio članica zemalja Europske unije i NATO-a još uvijek nije priznalo Kosovo kao samostalnu državu. I u tom kontekstu treba gledati podršku Rusije, koja i dalje destabilizira ova društva na šest zemalja zapadnog Balkana. Jasno je da ono što se događa zadnjih sedam, osam dana, primijećene su tri najozbiljnije prijetnje sigurnosti i stabilnosti država i društava zapadnog Balkana. To je ruska propaganda, velikosrpski nacionalizam i velikobošnjački unitarizam”, poručio je stručnjak dr. sc. Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI