STRUČNJAK S INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE: ‘Kada ne bi bilo socijalnih transfera, skoro svaka druga osoba u Hrvatskoj bi bila siromašna’

Foto: Goran Sebelic / CROPIX/ilustracija

Visoka inflacija, gospodarska kriza, dovodi do sve većeg siromaštva u našoj zemlji. O tome je za N1 govorio Predrag Bejaković s Instituta za javne financije.

Rekao je da Hrvatska prije socijalnih transfera ima visoku stopu siromaštva odnosno osoba koje su u riziku od siromaštva koja iznosi gotovo 40 posto.

“Kada ne bi bilo socijalnih transfera, dakle skoro svaka druga osoba u Hrvatskoj bi bila siromašna. Nakon socijalnih transfera, dakle nakon socijalnih pomoći i mirovina, stopa se znatno snižava i pada na 19 posto”, istaknuo je Bejaković.

Govorio je o hrvatskom sustavu socijalnih transfera za koji je naglasio da nije loš.

“Veliki problem hrvatskog sustava su stalne zakonske promjene koje dovode do velike pravne nesigurnosti. Trebalo bi težiti koliko toliko trajnosti sustava. Treba razbiti predrasudu da se jako bogati ljudi okoriste sustavom, takvih slučajeva vjerojatno ima. Ali pojedinačna zloupotreba prava ne znači da treba ukidati prava”, rekao je Bejaković.



Komentirao je i inicijativu da se svoj djeci u Hrvatskoj osigura besplatni školski obrok. Istaknuo je da je inicijativa hvalevrijedna.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI