STRUČNJAK ZA SIGURNOST O SUKOBU PREDSJEDNIKA I MINISTRA: ‘Suradnja je nužna i moguća, a ovo je navlačenje maka na konac u određenim situacijama’

screenshot/hrt

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap iz Centra za istraživanje hibridnih sukoba za N1 je komentirao sukob predsjednika Republike i ministra obrane. Rekao je da taj sukob “ne smije vječno trajati, da mora doći do smirenja tenzija i da se svi problemi s kojima se država i dužno suočavaju se moraju spustiti i sjesti za stol”.

“Nema potrebe opterećivati javnost ovakvim stvarima, je li Burčul umirovljen ili nije, je li trebao ostati još dva mjeseca ili nije, to treba ostati unutar četiri zida”, istaknuo je Akrap.

O odluci ministra da zabrani korištenje materijalnih vojnih resursa predsjedniku, rekao je da ne smatra kako je to “ugroza sigurnosnog sustava jer Zakon o obrani definira tko, što, gdje i kako radi”.

“To je to navlačenje maka na konac u određenim situacijama”, naglasio je stručnjak za sigurnost.

Na upit o tome što misli o Banožićevoj odluci koju je Milanović nazvao protuzakonitom, Akrap je odgovorio da “ako takva situacija dođe, ona će se vrlo brzo i riješiti”.



“Suradnja je nužna i moguća. Oni moraju surađivati. Milanović je legalno i legitimno izabran predsjednik, Banožić je legalno i legitimno izabran ministar obrane, Hranj je legalno i legitimno imenovan Načelnik Glavnog Stožera OSRH-a. Ako netko misli da je nešto protuustavno i protuzakonito, postoje procesi kako se neka odluka bilo kojeg državnog tijela može osporiti pred državnim sudom”, rekao je Akrap.

“Mora doći do dogovora, ljudi se opterećuju pitanjima koja nisu u našoj nadležnosti. Je li brigadir Burčul tema o kojoj treba pričati već 15 dana”, upitao je.

O seriji sastanaka vojnog vrha s državnim dužnosnicima, Akrap je rekao kako je “vojska sredstvo države u rješavanju izazova, bilo u vrijeme mira ili u vrijeme rata”.

“Vojskom upravlja politika, vojska ne može sama odlučiti hoće li nešto napraviti. Oni će se dogovoriti, neće danas, ali hoće u narednih deset ili 15 dana. Bez nazočnosti medija i javnosti političari mogu otvorenije govoriti o nekim pitanjima i onda ih puno brže i riješiti. Naš proračun se bi ne može dozvoliti luksuz da se odjednom zadovolje sve potrebe oružanih snaga koje su velike. I prethodne i ova Vlada rade na rješavanju toga, korak po korak”, naglasio je Akrap.

Zaključio je da se ne “ne mogu kupiti dva zrakoplova, nego se mora kupiti eskadrila pa se onda mora uložiti manje u neke druge stvari”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI