STRUČNJAKINJA ZA PROTOKOL: Otkrila što smjera Milanović! Iznenađenjima na inauguraciji možda i nije kraj!

Srdjan Vrancic/Cropix

O današnjoj inauguraciji Zorana Milanovića za N1 govorila je Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i šefica protokola Predsjednika Republike Hrvatske.

O ideji da Predsjednik svoju prisegu položi u Uredu predsjednika, a ne na Trgu sv. Marka, Privora kaže da je posebnost i nešto što nije bilo očekivano.

“Vidjet ćemo koliko će još biti iznenađenja. Svaki predsjednik ima pravo osmisliti način da koji će se odigrati njegova inauguracija”, smatra.

Unatoč promjeni u izboru mjesta, svi propisani uvjeti su zadovoljeni, kazala je. “Ne sumnjam da je sve pomno pripremljeno”, rekla je i dodala kako govor neće biti duži od 15-20 minuta jer se izgubi koncentracija slušanja.

Privora je, među ostalim, poručila da bi izvedba Josipe Lisac mogla zasjeniti sve ostale elemente inauguracije.



“Kolosalna će sigurno biti izvedba himne naše dive Josipe Lisac. Razmišljam da će to možda malo zasjeniti samu inauguraciju jer će se najviše o tome govoriti. Mislim da će ovdje u svom vizualnom izričaju biti decentnija”. Za izvođače ne postoji dress code, pojasnila je.

Uzvanici će vjerojatno stajati, a bit će ih 40. Stajali ili sjedili, za sve postoje pravila. “Protokol se prilagođava osobi, ne remeteći red prvenstva. Najprije idu bivši predsjednici”, objasnila je i dodala kako Grabar-Kitarović mandat ističe u utorak u ponoć stoga će još uvijek biti predsjednica. “Praktički, ona je domaćin cijelog događaja.”

Osvrnula se i na Milanovićev karakter. “Gledajući u kampanji, primijetilo se da je bio uobličen. Sad, pitanje je koliko će biti pod prismotrom onih koji su mu dobronamjerno pokušavali sputavati karakter… On se nije promijenio, ne može se promijeniti, takav je, ali se prilagodio. U sučeljavanju je bilo momenata kad je to naprosto pobjeglo iz njega”, prokomentirala je.

Osim toga, smatra da bi buduće predsjednike trebalo preseliti u Banske dvore.

Kad predsjednica napusti Ured predsjednice, Privora očekuje da će joj Milanović pokloniti buket cvijeća. “To će biti jako lijepo. To se priliči.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI