STRUČNJAKINJA ZA USTAV POJASNILA STVARI: ‘Imamo ljudska prava, ali i obveze, nitko ne može reći da neće primjenjivati neki propis’

Patrik Macek/PIXSELL

Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog Fakulteta komentirala je krše li covid-potvrde ljudska prava, a osvrnula se i izjave i ponašanje i izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića oko neprovođenja mjera za suzbijanje epidemije u Uredu Predsjednika. Kazala je da on nema diskrecijsko pravo to ne provoditi.

Na pitanje je li po njoj diskriminacija kada ljudi dobivaju otkaze na temelju svog otpora cijepljenju, odnosno testiranju, odgovara da je to sugestivno jer ne postoji obveza cijepljenja.

“To je naša slobodna volja, hoću li se ja cijepiti li ne. I nama covid-potvrda to omogućava. Mogu se cijepiti, ili sam preboljela, ili se mogu testirati. Nitko se ne mora cijepiti, svi se možemo testirati. Znači imamo apsolutnu mogućnost izvršiti – bilo svoju radnu obvezu, bilo doći na posao, bilo dobiti uslugu, samo se moramo testirati”, kazala je Barić gostujući u emisiji Nedjeljom u 2.


Pod pojmom diskriminacija može se podvesti različito tretiranje različitih ljudi, nastavlja ustavna stručnjakinja.

Može li jednom u budućnosti na sudovima “pasti” činjenica da je netko dobio otkaz na temelju toga da se nije htio testirati? Možemo tvrditi da je mjera u redu, ali se svejedno možemo pitati – smijemo li dobiti otkaz?, kaže Barić.“To su dvije različite stvari. Moje mišljenje u ovom trenutku je da, ako imate radni odnos u kojem ste vi sklopili ugovor o radu, ali ne možete doći na posao jer je država propisala određenu obvezu i ne dolazite na posao zbog toga, definitivno kršite postojeći propis Republike Hrvatske. Vi ne možete reći “meni se taj propis ne sviđa i zato ga ja neću primjenjivati””, pojasnila je.

Smatra također da bi trebalo u posebnom zakonu napisati koje su moguće radno-pravne sankcije.

“Ali isto tako mislim da je prema dosadašnjim propisima moguće dobiti otkaz jer vi niste izvršili svoju radnu obvezu – jer niste poštovali propis koji je na snazi u republici Hrvatskoj. Ponavljam – i testiranje vam je dovoljno da izvršite svoju radnu obvezu”, dodaje Barić.

Hoće li se njeno mišljenje promijeniti u slučaju da testiranje više ne bude besplatno, Barić se osvrnula na  rezoluciju skupštine Vijeća Europe 2383 iz lipnja ove godine.

“Moramo biti svjesni sa svi imamo ljudska prava, ali isto tako i obveze i odgovornosti. Država ima isto tako obvezu zaštititi ne samo naše ljudsko pravo na slobodu, nego i naše pravo na zdravlje i također pravo svih na jednaku zdravstvenu zaštitu”, rekla je Barić.

Međutim, napominje ustavna stručnjakinja svjesni da Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postoji i prije nego što se COVID ukazao u našim životima.

Istaknula je da Zakon daje ovlast Stožeru da donosi sigurnosne mjere koje su potrebne.

“Svi smo u ovome zajedno. Nema ovdje nekoga tko pokušava nekoga zeznuti, nego pokušavamo učiniti najbolju moguću stvar. Ja i dalje mislim da bi bilo bolje donijeti nove izmjene i dopune zakona o zaštiti pučanstva kako bismo sankcije propisali zakonom. Je li to otkaz, suspenzija, je li to sankcioniranje onih koji ne žele provoditi mjere – to je drugo. Ali donošenje propisa trenutno temeljem postojećeg zakona kao ovlasti je u redu, a onda možemo ići na sadržaj”, zaključila je Sanja Barić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI