STVARNI VLADARI SRBIJE! Jedan detalj otkrio sve: Što se događa iza kulisa?

Duje Klaric/Cropix

Ruska državna agencija Regnum.ru objavila je pohvalan tekst o držanju SPC prema takozvanom Ukrajinskom raskolu, a carigradska patrijaršija nedavno je priznala autokelfalnost Ukrajinske pravoslavne crkve. Prije nekoliko dana taj primjer nastavila je slijediti i Grčka pravoslavna crkva, dok je Ruska pravoslavna crkva za sada prenikula crkvenu suradnju s carigradskim patrijarhom Bartolomejom. Zanimljivo, u dijelu srpskih medija pišu kako su se ova događanja poklopila s proslavom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji je prošao bez pozivnica poglavarima drugih pravoslavnih crkava.

Ruska državna agencija za takav proruski stav SPC-a hvali čvrsti stav episkopa bačkog Irineja Bulovića. On se pak, hvali i stoga što je osigurao da nitko od srpskih episkopa ne ode na obilježavanje osamstote godišnjice od kada je Carigradska patrijaršija Savi Nemanjiću izdala tomos kojim Srpska crkva postaje autokefalna, a on njen prvi arhiepiskop. Iako je Carigrad ovo shvatio kao skandalozan čin, regnum pohvaljuje patrijarha Irineja Gavrilovića, te izražava mišljenje da je on najboji kandidat za budućeg srpskog patrijarha, odnosno kandidat koji bi najbolje odgovarao interesima Ruske crkve i, uopće ruske politike na Balkanu.

U agencijskom tekstu kao jedan od očiglednih kandidata za patrijarha spominje se i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić kojega se opisuje kao čovjeka bliskog aktualnom srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj zapadnog politici. Uz to, naglašava se kako zagrebački mitropolit gaji jasan, prozapadni stav za razliku od ruskog čovjeka Bulovića.

Inače, pitanje izbora novog srpskog patrijarha postalo je aktualno prošlog mjeseca zbog bolesti trenutačnog patrijarha Irineja koji je napunio 90 godina, a na ovu funkciju izabran je 2010. godine.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI