SUČELILI SE HERMAN I KORLAET! Hoće li Zagreb prestati biti ‘kantograd’? Evo što su raspravili

Foto: Screenshot/HRT

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mislav Herman za HRT su se sučelili oko problema u Zagrebu.

Korlaet je rekao da su naslijedili grad koji je dugo zanemarivan i koji je infrastrukturno zapušten.

– I evo, to su posljedice te dugogodišnje nebrige, ja bih rekao, rekao je Korlaet.

Na pitanje kako to riješiti odgovorio je: “Imamo plan”.

– Ova prva godina je bila godina konsolidacije, da tako kažem, a sada slijedi i nadgradnja, dodao je.



Herman je rekao da od vlasti očekuju da probleme riješi što prije.

– Krajnje je vrijeme da se prestane optuživati za sve što je loše u ovome gradu one koji su bili prije i da se jednostavno uzme lopata u ruke i da se grad počne i obnavljati i da se od njega napravi moderna europska metropola, odnosno najmanje sve ono što se u izbornom programu platforme Možemo! spominjalo, rekao je Herman.

Upitan bi li Ured za krizne situacije u ovim situacijama bio od koristi, Korlaet je rekao da on nije izgubljen, već je pripojen Uredu za mjesnu samoupravu i postao je Sektor za urbanu sigurnost.

Što se tiče pitanja gospodarenja otpadom, Korlaet je rekao da idu na to da odluka o novom modelu bude implementirana od 1. srpnja.

– Ako malo okasnimo, odnosno malo prokliznemo taj datum, nema veze, radimo na njemu uz pomoć i Skupštine i građana, rekao je.

Herman je rekao da i dalje smatraju da je ovakav model odvoza otpada financijski neodrživ i utopijski, te da su za vrijeme skupštinske rasprave nekoliko puta napomenuli da je upitno je li u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom.

Korlaet je objasnio da se uvodi usluga odvoza miješanog komunalnog otpada po količini kroz tri litraže vrećica – 10, 20 i 40 litara, po cijeni od 2, 4 i 8 kuna. Napomenuo je da se ne radi o cijeni same vrećice, već usluge, i to MKO-a, ali i odvoza svih ostalih vrsta otpada.

– Grad će prestati biti kantograd, imat ćemo nadzorne bokseve na za to predviđenim lokacijama, rekao je Korlaet, a najavio je i podzemne spremnike gdje to bude moguće.

Rekao je da neće sve to biti u funkciji kroz mjesec-dva, ali da će odluka sigurno biti implementirana 1. srpnja.

Herman je pak rekao da još nema cjelovitog plana gospodarenja otpadom – od nastanka u kućanstvu do konačnog zbrinjavanja, o kojemu, kako je dodao, nitko ne želi govoriti.

– Dok ne dobijemo na naše skupštinske klupe cjeloviti plan gospodarenja otpadom, ništa nema od rješavanja kantograda, poručio je Herman.

Plan postoji i plan se radi, uzvratio je Korlaet.

– Imamo u planu i sortirnicu, i kompostanu, i zatvaranje Jakuševca, dugoročno gledano, dodao je.

Što se tiče najave poskupljenja grijanja, Korlaet je rekao da je HEP Toplinarstvo u nadležnosti države i da na to ne mogu utjecati, ali da će se, što se tiče stvari u ingerenciji grada, paketom mjera pokušati boriti s eventualnim rizikom od siromaštva građana.

Korlaet je rekao i da su napravili tzv. energetski atlas Grada Zagreba u kojemu je vidljiva potrašnja struje, vode, tople vode i plina za svako kućanstvo.

– I mislimo kroz kontrolu toga i kroz pokušaj smanjenja tih energetskih troškova, prije svega kroz solarizaciju krovova Grada Zagreb, prije svega javnih zgrada, a onda i privatnih, utjecati na smanjenje tih troškova, rekao je Korlaet.

Herman je rekao da se strašno puno toga planira napraviti, ali da se ništa ne radi.

– Nadam se da se za privatne korisnike neće na jednaki način brinuti kako su se ovu zimu brinuli za poslovne korisnike, kad znate koliko su te cijene njima poletjele u nebo kada se na vrijeme plin nije kupovao po višestruko nižim cijenama, rekao je.

Herman je također istaknuo Vladin paket mjera od preko 5 milijardi kuna za ublažavanje rasta cijena energenata te pozvao Grad Zagreb da učini nešto slično. Na pitanje je li takvo što moguće Korlaet je odgovorio potvrdno, ali rekao da u ovom trenutku ne može reći više.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI