Sud BiH prebacio dva predmeta za ratne zločine nad Hrvatim na kantonalne sudove

RTV7

Predmet protiv bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) prebačen je na kantonalne sudove

Sud Bosne i Hercegovine dva je predmeta za ratne zločine počinjene na području Konjica i Bosanske Krupe prebacio kantonalnim sudovima u Mostaru i Bihaću.

Predmet protiv bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Jasmina Vikovića, Vehdada Mrkaljevića, Izeta Kulaša i Mersudina Kablara, koje je Tužilaštvo BiH optužilo za zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u Orahovici (općina Konjic), prebačen je na Kantonalni sud u Mostaru.

Spomenuti su pojedinci, prema optužnici, trojicu hrvatskih civila starije životne dobi odveli iz kuća i zatvorili u štalu, mučili ih i zlostavljali, uslijed čega je jedan civil i preminuo, a preostalo dvoje Viković je upucao.

Kantonalnom sudu u Bihaću prebačen je predmet protiv Safeta Isakovića, Ibrahima Đulića i Nisveta Porića, koji su, kao bivši pripadnici ABiH, optuženi za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe, piše avaz.ba.

Tužilaštvo BiH tereti Isakovića, Đulića i Porića da su u srpnju 1995. godine, na lokalitetu brda Ćorkovača, iz vatrenog oružja ubili trojicu zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), od kojih je jedan bio ranjen, javlja BIRN BiH.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI