Sud u Haagu odbacio zahtjev BiH za revizijom presude protiv Srbije za agresiju i genocid

Wikimedia Commons

Sud je prethodno poslao na zasebne adrese trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kuvertirana pisma u vezi s revizijom presude

Međunarodni sud u Haagu odbacio je legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH u zahtjevu za revizijom presude protiv Srbije za agresiju i genocid, pišu BiH mediji.

U obrazloženju se navodi da je razlog taj što nije bilo suglasnosti triju članova Predsjedništva BiH prilikom Softićeva imenovanja da bude na čelu revizije, a ova odluka vjerojatno znači da će Međunarodni sud odbaciti i sam zahtjev za reviziju presude, piše Blic.

Sud je prethodno poslao na zasebne adrese trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kuvertirana pisma u vezi s revizijom presude.

“Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela uime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). 
Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ”Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)” – stoji u pismu koje je članovima Predsjedništva BiH uputio Philippe Couvreur, pisar Međunarodnog suda u Haagu”, javlja Klix.ba.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI