ŠUICA ODBIJA KOMENTIRATI SLUČAJ ŽALAC! ‘Komisija ne komentira slučajeve pod istragom’

Goran Stanzl/PIXSELL

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica odgovarala je na pitanja novinara nakon sudjelovanja na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.

Slučaj bivše ministrice europskih fondova Gabrijele Žalac, osumnjičene za malverzacije europskim novcem nije željela komentirati:

“Europska komisija ne komentira slučajeve pod istragom bilo nacionalnih ili europskih tijela”, kaže Šuica.


Smatra kako Hrvatskoj zbog tog slučaja ne bi trebao biti uskraćen neki novac iz europskih fondova.

“Ali nam je stalo da se naš novac troši sukladno pravilima”, dodala je.Šuica je prije toga na saborskom odboru predstavila viziju EK za ruralna područja.

“Od gotovo tri milijarde eura predviđenih Višegodišnjim financijskim okvirom (VFO) za ruralni razvoj u Hrvatskoj, dosad je idkorišteno tek 288 milijuna”, rekla je Šuica te dodala:

“Građane je potrebno informirati o europskim fondovima i mogućnostima njihova kombiniranja.”

Smatra kako postoji golemi potencijal da se oplemeni život ljudi u ruralnim krajevima, u Hrvatskoj i ostatku EU. Naime, tvrdi kako je podjela na ruralno i urbano najveća podjela u Uniji te kako rade na tome da se te podjele smanje.

“Odlučili smo uložiti u ta područja kako bi građani ondje živjeli jednakim standardom kao u urbanim dijelovima”, naglasila je.

Smatra kako postoji potreba za suradnjom nacionalne, regionalne i lokalne razine uprave, te suradnje svih politika, od poljoprivredne, preko kohezivne, do socijalne i zdravstvene.

“To je važno jer se projekti na ruralnim područjima financiraju iz različitih fondova. Nema jedne jedinstvene politike koja se može baviti ruralnim područjima, to nije samo poljoprivreda. A nema nijedne politike koja se može smišljati a da se u obzir ne uzmu demografski trendovi”, tvrdi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI