SUKOBLJENA MIŠLJENJA HRVATSKIH I SLOVENSKIH STRUČNJAKA: ‘Ne može se dogoditi da priziv savjesti imaju svi liječnici’

Foto: Instagram/Ivana Paradžiković

O slučaju trudnice Mirele Čavajde u utorak su na Hrvatskom radiju sukobili mišljenja ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić i predsjednik slovenske drugostupanjske Komisije za rješavanje razvojnih abnormalnosti kod fetusa Adolf Lukanović.

Podsjetimo, Čavajdi hrvatski liječnici odbijaju napraviti prekid trudnoće iako beba ima veliki tumor na mozgu i vjerojatno će umrijeti.

Ćorušić je rekao kako je prema zakonu u RH prekid trudnoće dopušten trudnicama do 10. tjedna starosti ploda od začeća ili 12 tjedana od zadnje menstruacije.

“U izuzetnim slučajevima pobačaj je dopušten i poslije, ako se radi o ugrozi života majke ili ako je čedo takvo da je njegov daljnji boravak u maternici nespojiv s kasnijim životom po rođenju – tada je pobačaj dopušten do 22. tjedna”, istaknuo je.

Pojasnio je kako “s 22 tjedna to više nije pobačaj nego prijevremeni porođaj”.



“Da smo na to pristali, pristali bi u principu na eutanaziju, na usmrćivanje djeteta koje ima tumor na mozgu, ali ipak s izgledima da i nakon porođaja taj tumor može biti liječen. Dijete u toj dobi je čovjek”, naglasio je Ćorušić.

Dodao je kako su “zauzeli čvrsti, znanstveno utemeljen stav da se u ovom trenutku radi o takvoj situaciji te gestacijske dobi, koja ima izglede za liječenje i oporavak sa šansom blizu 30 posto”.

Naveo je primjer slične situacije otprije oko godinu dana, kada je, kako je rekao, otkriven tumor kod djevojčice u utrobi majke u starosti od 32 tjedna gestacije. Djevojčica je porođena u Petrovoj s 33 tjedna trudnoće, operirana osmi dan po porođenju, primila kemoterapiju…

“I danas, 14 mjeseci poslije, ona hoda, motorički nema deficita, sasvim uredno dijete u razvoju”, rekao je Ćorušić.

Lukanović se s njim nije složio te je naglasio kako etički nije u redu da se tragedija jedne žene zloupotrijebi za društveno-političke pregovore.

“Ako je trudnoća više od 22 tjedna, postupak je takav da se radi feticid”, rekao je Lukanović.

Izrazio je čuđenje što se Čavajda nije odmah obratila Sloveniji.

“Ne želim da se tu stvara pregovaranje između nas liječnika”, istaknuo je.

Dodao je da poštuje priziv savjesti, ali da se u javnom sektoru ne može dogoditi da ga imaju svi liječnici, a dolazi žena s molbom za prekid trudnoće koja je zakonski omogućena.

“Žena raspolaže svojim tijelom. Slažem se tu s advokaticom gospođe Čavajda. Ona ima pravo da odlučuje o svom tijelu. I zločesto je da se govori o eutanaziji, eutanazija je nešto sasvim drugo i ne smije se upotrebljavati ove pregovore za političke bodove”, naglasio je Lukanović.

Za ustavnu stručnjakinju i predstojnicu Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanju Barić nema dvojbi.

“Mi imamo jasan, točan, decidiran zakonski okvir koji je prošao provjeru ustavnosti. Ustavni sud je rekao svoje – mi živimo u sekularnoj državi, mi živimo u pravnoj državi. U pravnoj državi država mora poštivati svoje zakone. Ovdje se radi o flagrantnom kršenju zakona”, rekla je Barić.

Osudila je upotrebu riječi poput fetocida, djeteta i eutanazije kao namjerne manipulacije. Poručila je da će oni koji ne primjenjuju hrvatske zakone za to odgovarati. Barić je rekla da se Čavajdi još uvijek može pomoći u RH ako drugostupanjska komisija počne primjenjivati zakon.

“Ako ne, naravno, gospođa ima dogovorene termine u Sloveniji i, nažalost, ova teška situacija bit će razriješena onako kako je jedino ispravno razriješiti je, bilo u Hrvatskoj, bilo u Sloveniji”, zaključila je Barić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI