SUMNJA NA ZARAZU U VIŠE STARAČKIH DOMOVA? U Sisku nalazi negativni, u Zadru se čekaju rezultati

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Kako je moguće da se koronavirus uvukao u domove za starije i nemoćne prokomentirao je jučer u Dnevniku Nove TV ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Capak navodi kako se to ne može utvrditi sa stopostotnom sigurnošću. “Vrlo je vjerojatno da je virus ušao s nekim od djelatnika. U prošloj smjeni koja je završila u nedjelju ima osam djelatnika pozitivnih. S obzirom na to da ima teško pokretnih osoba, vjerojatno je virus ušao s nekim od zaposlenih”, rekao je Capak.

Dodao je da je izvid pokazao kako je cijela stvar s temperaturom kod štićenika krenula puno ranije nego što se za to saznalo.

“Otkad su epidemiolozi ušli u dom, od 6. travnja, identificirano je 19 ljudi koji su febrilni. Oni su testirani i danas imamo rezultate tog testa – od 53 testirana, 36 je pozitivnih. Dakle, 10 jučer i 26 danas. Jučer smo znali za četiri djelatnika iz te smjene, danas znamo za osam”, objašnjava.

Također, Capak je rekao kako ima još sumnji na zarazu unutar domova.



“Danas nam je dojavljeno za nekoliko sumnji u nekoliko domova. Radi se o SiskuPločamaVinkovcima i pozitivan je i štićenik u Koprivničko-križevačkoj županiji”, komentirao je Capak jučer prilikom gostovanja u Dnevniku Nove Tv.

Stigao nalaz štićenice iz sisačkog Doma za starije

Ravnateljica tog doma Ružica Čakširan izjavila je danas kako su na Covid-19 testirani svi štićenici doma za koje je postojala sumnja u zarazu, ali su se svi dosad pristigli nalazi pokazali negativnima.

Sumnju na zarazu pobudila je jedna pacijentica s višom temperaturom, koja je zbog astme bila hospitalizirana. Nakon inhalacije i negativnog nalaza na koronavirus, vraćena je u dom.

U Zadru se čekaju nalazi

Na jutrošnjoj press konferenciji članovi stožera navode kako su dva štićenika u staračkom imala temperaturu, ali njihovi su nalazi negativni.

“Dva su štićenika imala temperaturu, ali njihovi nalazi su bili negativni. Čekamo još jedan rezultat za drugi starački dom, kroz dva-tri sata ćemo dobiti rezultate”, kazali su.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI