Supružnici Martina i Niko Dalić nagovorili Plenkovića na kupovinu Ine!

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Postavlja se pitanje je li hrvatski premijer Andrej Plenković imao na umu činjenicu da bi Martina Dalić angažirajući se oko kupovine Ine mogla biti u sukobu interesa, jer je njezin suprug Niko Dalić već godinama član uprave Ine s plaćom od nekoliko desetaka tisuća kuna i raznoraznim drugim bonusima.

Šokantno otkriće Mostovog ministra energetike Slavena Dobrovića da je ideja da se prodajom 25 posto minus jedne dionice HEP-a na burzi skupi novac za kupovinu Ine došla od HDZ-ove ministrice i potpredsjednice vlade Martine Dalić, čiji je muž Niko, član uprave Ine, zasigurno će narednih dana sablazniti hrvatsku javnost ali i pokrenuti velike polemike u političkim krugovima naše zemlje. Tom problematikom, uskoro će se, kako su neki mediji objavili pozabaviti i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jer potpredsjednica Vlade Martine Dalić, u ime vlade već danima brani ideju o prodaji četvrtine HEP-a kako bi se kupila Ina, a u isto vrijeme u upravi Ine sjedi njezin suprug. Postavlja se pitanje je li hrvatski premijer Andrej Plenković imao na umu činjenicu da bi Martina Dalić angažirajući se oko kupovine Ine mogla biti u sukobu interesa, jer je njezin suprug Niko Dalić već godinama član uprave Ine s plaćom od nekoliko desetaka tisuća kuna i raznoraznim drugim bonusima.

Sanaderov mesar Fiolić Daličku uveo u visoku politiku

U tom kontekstu malo bolji poznavatelji prilika u HDZ-u nisu bili ni malo iznenađeni nakon što je Martina Dalić rekla sudbonosno ‘Ne’ toj stranci u rujnu 2016. godine. Naime, Dalićka je od trenutka kada je Jadranka Kosor, čiji je ona kadar, izgubila unutastranačke izbore u HDZ-u u svibnju 2012. godine samo fizički bila u toj stranci. Zanimljivo je da je Milanovićeva vlada bila velikodušna prema njezinom mužu Niki, koji je i nakon smjene vlasti 2011. godine ostao članom Uprave u Ini. Inače valja podsjetiti da je Milanovićeva tadašnja vlada sav ostali kadar iz razdoblja premijerke Jadranke Kosor i Ive Sanadera posmjenjivala. Gospođa Dalić se u HDZ-u, nakon Kosoričina pada uglavnom osjećala kao u ‘tjesnoj koži’,a tadašnjeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka nikada nije mogla ‘provariti’. Kao što nije mogla ‘provariti’ ni izbacivanje njezine bliske prijateljice Jadranke Kosor iz HDZ-a. Inače manje je poznato, a taj podatak Martina Dalić krije kao zmija noge da je ona u visoku politiku ušla upravo na preporuku bivšeg Sanaderovog mesara Stjepana Fiolića i bivšeg ministra kulture i velikog prijatelja Ive Sanadera, Bože Biškupića.

Velika prijateljica s Jadrankom Kosor

No, kada je Sanader abdicirao Dalićka se odmah slizala s njegovom nasljednicom Jadrankom Kosor, a to prijateljstvo traje do danas. Inače, Dalička je veliki zagovornik povratka u stranku bivše premijerke i šefice HDZ-a Jadranke Kosor. Inače, o slučaju Martine Dalić, kako doznaju mediji, na Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa odlučivat će se već sljedeći tjedan, a bit će posebno zanimljivo promatrati kako će povjerenstvo postupiti u svjetlu otkrića da je ideja “HEP za Inu” upravo ideja ministrice Dalić, čiji je suprug član uprave Ine. Upravo on, s drugim članovima uprave, vodi tu tvrtku i time je pozicionira na tržištu. Drugim riječima, ministrica Dalić brani i zagovara kupnju tvrtke koju vodi njen suprug, odnosno tvrtke od koje njena obitelj uprihođuje basnoslovne cifre. No, ovdje se otvara još jedan, mnogo kompleksnije pitanje a ono glasi: Tko zapravo vlada Vladom, kada je riječ o tako strateškim pitanjima kao što su Ina i HEP – premijer Plenković ili supružnici Dalić?



Facebook Comments

Loading...
DIJELI