SUSJEDI MJENJAJU TAKTIKU: I svoje starije sunarodnjake cjepit će Astrazenecom

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Slovenija mijenja strategiju cijepljenja protiv covida-19, pa će za stariju populaciju početi koristiti i cjepivo AstraZenece, najavio je u srijedu Jelko Kacin, državni tajnik za cijepljenje u vladi Janeza Janše.

Prema prijašnjim preporukama, to se je cjepivo koristilo samo za mlađe od 65 godina te za cijepljenje nepokretnih kod kuće,  bez obzira na životnu dob, s obzirom da je to cjepivo stabilnije i lakše za održavanje u odnosu na cjepiva rađenih na mRNA tehnologiji. U zadnje se vrijeme ono koristilo za masovno cijepljenje zaposlenih u školstvu.

U skladu s promjenama u strategiji, za novu prioritetnu skupinu za cijepljenje uzet će se prvo stariji od 60, a onda stariji od 50 godina, dok će cijepljenje osoba starijih od 75 godina biti dovršeno do kraja ovog tjedna, najavio je Kacin.

Vlada će, po njegovim riječima, “napraviti sve” da osigura potrebne količine cjepiva za svu odraslu populaciju kako bi ona bila cijepljena do kraja lipnja.

Vlada je do sada naručila oko 7 milijuna doza cjepiva jer računa da će se s cijepljenjem trebati nastaviti i ujesen zbog novih varijanti virusa za koje se razvijaju učinkovitija cjepiva, a početkom travnja trebalo bi stići dovoljno cjepiva kako bi se imunizirali i oni stariji od 50 godina, ustvrdio  je Kacin.



Prvu pošiljku cjepiva Johnson & Johnson očekuju krajem travnja

Krajem travnja po njegovim bi riječima u Sloveniju trebala stići i prva pošiljka cjepiva Johnson & Johnson, a do kraja lipnja, kad se očekuje kraj cijepljenja punoljetne populacije, trebalo bi stići 250 tisuća tog cjepiva koje pruža zaštitu od covida-19 nakon primijenjene jedne doze, pojasnio je Kacin.

U oporbi i dijelu tiska jedna od kritika koje se upućuju na račun premijera Janeza Janše i njegove vlade je da su se u prosincu odrekli mogućnosti naručivanja dodatnih količina Pfizerova cjepiva preko Europske komisije, odnosno količina koje su Sloveniji pripadale prema broju stanovnika, a  koje su količine  onda preuzele Francuska, Njemačka i druge zainteresirane zemlje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI