SUSRET PLENKOVIĆA I ZELENSKOG: Plenković: ‘Divimo se hrabrosti ukrajinskih vojnika’; Zelenskij: ‘Ovo je iznimno bitan posjet jer pokazuje hrvatsku potporu Ukrajini’

Izvor: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Kijevu je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Tom je prigodom Zelenskij rekao kako je ovo “izuzetno bitan posjet koji pokazuje potporu koju RH pruža Ukrajini”.

Razgovarali su o nizu pitanja bitnih za Ukrajini. Zahvalio je na potpori Hrvatske, rekavši da je ovo teško vrijeme za Ukrajinu, objavio je HRT.

“Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i neovisan život, za cijelu Europu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti. Naši su razgovori bili plodonosni, a razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti u obrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije”, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Plenković je zahvalio na pozivu i prilici da razgovaraju u Kijevu. Izrazio je snažnu potporu Hrvatske Ukrajini. Pohvalio je otpor koji ukrajinski narod pruža.

“Divimo se hrabrosti ukrajinskih vojnika, rekao je. Hrvatska pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima i tako planiramo nastaviti, kao zemlja koja uvijek želi biti na strani pravde. Na razini EU Hrvatska je poduprla pakete pomoći i sankcija i zato je moj posjet danas simbolički. Pružamo potporu putu Ukrajine u EU. Želim poslati jasnu poruku: I prije nego sam postao premijerom Hrvatske sudjelovao sam u naporima koje je ukrajinski narod ulagao u to da Ukrajina postane članica EU”, naglasio je Plenković.“Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi. Razgovarali smo o ratnim zonama u Ukrajini i znamo koliko je stanje teško. Nastavit ćemo na razini međunarodne zajednice pružati vam potporu i diviti se otporu koji ste pokazali. Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti. Na žalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo puno iskustava koje možemo podijeliti s vama nakon završetka rata – u području razminiranja i mirne reintegracije”, zaključio je hrvatski premijer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI