SUTKINJA SE USPROTIVILA TRUMPU: zabranila izgon osoba koje su doputovale u SAD

screenshoot

Sutkinja JE suspendirala dio Trumpova ukaza o zabrani ulaska u SAD

Američka savezna sutkinja je djelomično je dala za pravo nevladinim organizacijama koje su osporavale izvršnu uredbu Donalda Trumpa o zabrani ulaska izbjeglica i državljana iz sedam muslimanskih zemalja, spriječivši izgon osoba koje su stigle u zemlju s važećim vizama.

Po dokumentu saveznog suda koji je agencija AFP dobila na uvid, savezna sutkinja Brooklyna, Ann Donnelly koja je zaprimila tužbe organizacija za ljudska prava, među kojima i moćnog ACLU-a, naredila je američkim vlastima da ne smiju izgoniti državljane sedmerih muslimanskih zemalja na koje se odnosi uredba – Irana, Iraka, Jemena, Somalije, Libije, Sirije i Sudana – koji posjeduju isprave na temelju kojih mogu ući u SAD.

Prema podacima američke pogranične službe na temelju Trumpove uredbe u američkim zračnim lukama zadržano je nešto više od 170 osoba kojima je onemogućen ulazak u zemlju unatoč važećim vizama. Sutkinja je naredila vladi da objavi popis svih osoba koje su od petka zadržane u američkim zračnim lukama. Slučaj je daleko od završetka, jer odluka sutkinje znači tek privremenu djelomičnu suspenziju uredbe. Novo ročište na kojemu će se odlučivati o trajnom opozivu uredbe zakazano je za veljaču.

Izvori u Trumpovoj administraciji, koji nisu željeli biti imenovani, navode da je Bijela kuća donijela uredbu bez prethodne konzultacije i koordinacije s agencijama nadležnim za njezino provođene pa je uslijedio kaos. Tako je, unatoč uputama američke pogranične službe objavljenima u subotu prijepodne da se nositeljima dozvole stalnog boravka u SAD-u treba omogućiti ukrcaj u zrakoplove za SAD, dio ostao u zračnim lukama širom svijeta jer su ih zračni prijevoznici odbili primiti u zrakoplove.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI