SUTRA GA ČEKA PAKAO! BANDIĆEVCI IZBEZUMLJENI TOMAŠEVIĆEM: Nećemo se predati! Očekujemo plaće i ostajemo na pozicijama

”S prvim danom preuzimanja mandata Tomislava Tomaševića očekuju problemi, tek će sutra postati svjestan što ga čeka. Mi se ne mislimo predati, a ljudi u gradu očekuju svoje plaće”, tim riječima naši sugovornici bliski pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću komentiraju uspjeh predstavnika plaforme Možemo! u drugom krugu zagrebačkih izbora.

I prva najava njegove suradnice Urše Raukar koju mnogi smatraju Tomaševićevom političkom stvoriteljicom da će po dolasku na vlast zahtjevati od svih pročelnika gradskih ureda, direktora i uprava Holdinga da daju svoje mandate na raspolaganje izazvala je ponudu među aktualnim gradskim zaposlenicima, koje je Tomaševiću u miraz ostavio pokojni Milan Bandić. To što je Urša Raukar osvojila mandat u Gradskoj skupštini za Bandićeve zaposlenike i šefove ne znači baš ništa, jasni su i sada u svojim komentarima na račun izbora te napominju da je njih daleko više razočarala Jelena Pavičić Vukičević koja im je okrenula leđa.

No, da u Zagrebu mogu biti spremni na rošade da se naslutiti i iz izjava Sandre Benčić. ‘Ako ne budu htjeli postoje načini da ih se razriješi, no očekujem da će biti kooperativni’, najavila je Benčić.

No, da to baš i neće ići onako kako su si njih dvije zamislile upozorava izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost zagrebačkog Pravnog fakulteta Vedran Đulabič koji je podsjetio kako je Zakon o postupku primopredaje vlasti na snazi te da se primjenjuje nakon lokalnih izbora, a u članku 10 tog zakona stoji: “U postupku primopredaje državne vlasti i izvršnih ovlasti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave zabranjene su kadrovske promjene osim na dužnostima za koje se prema odredbama ovog Zakona podnosi mandat na raspolaganje. Osobe koje imaju status službenika, a postavljaju se na radno mjesto na temelju imenovanja, po prethodno provedenom javnom natječaju, nisu dužne stavljati mandat na raspolaganje danom stupanja na dužnost Vlade, odnosno općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba”.

Zakona se misli držati jedna od najvjernijih Bandićevih suradnica, pročelnica Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić iz čijih se izjava naslućuje veliki rat, koji bi mogao rezultirati velikim problemima za Tomaševića i njegovu kliku. ”Promašila je ceo fudbal”, odbrusila je Jozić glumici Raukar uz opasku da ni ne pomišlja na davanje otkaza. Na otkaz ne pomišlja ni Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama koji od nove vlasti očekuje da samo radi po zakonu.



Neformalno naši sugovornici bliski pokojnom gradonačelniku poručuju da se bez borbe neće predati pa naglašavaju kako ih štite ugovori, a napominju i da je od prosinca 2019. godine na snazi kolektivni ugovor prema kojem se u radnička prava ne smije zadirati.  Sad tek kreće kaos, otkriva nam jedna Bandićeva suradnica koja vjeruje kako će Tomašević pod svaku cijenu u gradske tvrtke pokušati ugurati svoje ljude, dok u isto vrijeme Bandićevim ljudimna ne može ništa, jer sve i da s njima raskine ugovore direkrtori u Holdingu imaju pravo na otpremnine u visini od tri mjesečne vlaće, međutim postoji i dio onih koje je nemoguće smijeniti pošto im u ugovoru stoji opcija da im se u slučaju smjene mora osigurati premještaj na drugo radno mjesto.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI