SUVERENISTI UPOZORAVAJU: Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu, doći će do drastičnog pada životnog standarda građana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski suverenist u srijedu su poručili da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu.

Smatraju da uvođenje eura znači gubljenje dijela hrvatskog suvereniteta i da o tako važnoj temi treba odlučivati samo narod, a ne pojedinci u uredima.

“Kada se odreknemo monetarne suverenosti, odrekli smo se jednog važnog dijela suvereniteta”, rekao je Hrvoje Zekanović.


Izrazio je zadovoljstvo što se referendumskoj inicijativi Suverenista za zaštitu kune priključila stranka mladih Generacija obnove. Smatra da će se prikupiti dovoljan broj potpisa za referendum, pozvavši sve volontere da se prijave za prikupljanje potpisa.

Marijan Pavliček je pokretanje prikupljanja potpisa za referendum o uvođenju eura najavio za drugu polovicu listopada. Tvrdi da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu jer će doći do drastičnog pada životnog standarda građana.Dodao je kako će hrvatskim građanima uvođenjem eura ne treba dodatno oslabiti financijsku situaciju. Podsjetio je da na vjerojatno povećanja cijena gotovo svih proizvoda upozorio i guverner HNB-a Boris Vujčić.

“Uvođenjem eura naš umirovljenik će imati mirovinu od svega 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 eura. To znači da će deset posto njegove mirovine otići samo na kruh. Hrvatska je osiromašena i u ovom momentu nije spremna za uvođenje eura kao nacionalne valute”, rekao je Pavliček.

Inicijativi za raspisivanje referenduma priključila se stranka mladih Generacija obnove, koja uvođenje eura naziva izdajom budućih generacija.

“Smatram da je vrlo riskantno i politički neodgovorno i kratkovidno ulaziti u područje s jednakom valutom, jednakom monetarnom politikom i jednakom tečajnom politikom, a istovremeno u područje s potpuno nejednakim gospodarskim uvjetima, ali i različitim i vrlo često – suprotstavljenim gospodarskim interesima”, rekao je predsjednik Generacije obnove Frano Čirko.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI