SVE JE IZMAKLO KONTROLI: Iz Hubola su poslali dramatičnu poruku

Foto: Screenshot/NOVA TV

Četvrti val epidemije koronavirusa u velikom je zamahu i doslovno bukti. U nedjelju je zabilježeno 3319 novih slučajeva, što je preko tisuću više nego prije tjedan dana, odnosno čak dvije tisuće više nego na nedjelju prije dva tjedna.

U Hrvatskoj je trenutno preko 25 tisuća aktivnih slučajeva zaraze, što je gotovo tri puta više nego prije mjesec dana. U bolnicama se liječi 1418 pacijenata, dok ih je na respiratorima 170. Brojke su gotovo udvostručene od prije mjesec dana. Od 1. listopada preminulo je 570 osoba.

Hubol se ponukan tim brojkama i podacima obratio javnosti dramatičnim otvorenim pismom. U pismu su poručili kako nam ono, što volimo nazivati “zdravstvenim sustavom”, sada doslovno nestaje pred očima.

“Imamo déjà vu u odnosu na jesen prošle godine kada smo sa ovakvim ili manjim brojkama kroz mjesec dana došli do kolapsa zdravstvenog sustava. Imamo preko 4000 pozitivnih, od toga je među testiranima 30 posto pozitivnih. To su brojke koje govore da je epidemija daleko izmakla kontroli. Slijedi nam porast hospitaliziranih i krcanje respiratora”, rekla je za Novu TV Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Također smatra da je primjenu COVID potvrda trebalo proširiti. Tvrdi i da u zemlji ima dovoljno respiratora, ali nema dovoljno ljudi koji su kvalificirani za rad s njima. Boji se i mogućeg rasta brojki nakon produženog blagdanskog vikenda.



“Strepimo od toga. Sve su nam do sada pokazale da nam 2 do 3 tjedna nakon porasta broja pozitivnih, slijedi kolaps i prispjeće pacijenata sa teškim simptomima u bolnice. To onda znači obustavu hladnoga programa. Scenarij koji gledamo je isti kao i prošle godine”, ističe Šmit.

Dvostruki kriteriji krivac su i glavni uzrok slabe procijepljenosti u Hrvatskoj.

“Pogriješilo se u komunikaciji. Stožer i politika su donijeli hrpu kontradiktornih politički instruiranih naputaka, kojih su se samo građani pridržavali. Politika je nažalost u velikoj većini bila izuzeta od tih mjera. Tu je velik dio građana poludio jer ispada da virus napada samo građane, a političare zaobilazi”, smatra Šmit.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI