SVE JE KRENULO IZ JEDNE MESNICE: Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 20 milijuna eura

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Iz tjedna u tjedan donosimo priče o bogatim i moćnim ljudima iz cijele regije. Poznati su i kao tajkuni koji su pokrenuli niz projekata i donijeli mnoštvo poslovnih odluka važnih za živote svih nas. Ovo je jedna od priča iz tog serijala.

Danas su mesnice Ravlić rasprostranjene po cijeloj državi, no ova imućna slavonska obitelj za sobom “vuče” prilično intrigantnu biografiju.

Zlatko Ravlić odrastao je uz majku zaposlenicu Drniških podruma, koja je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća otvorila točionicu pića u jednom podrumu na širem osječkom području te je nazvala Plavi podrum. Otac je porijeklom iz Dalmacije pa je kuću koju je tamo imao koristio za iznajmljivanja.


Ova poduzetna obitelj na samim je začecima svojeg uspjeha posjedovala krčmu u kojoj su se nudila kuhana jela i gableci, no krčma je s vremenom stasala u restoran u kojem je glavni specijalitet bila janjetina. 1989. godine restoran su renovirali i proširili, a početkom 90-ih Zlatko Ravlić otvara prvu mesnicu na osječkoj tržnici. Ubrzo slijedi otvaranje druge, pa treće i četvrte mesnice, a zatim i gradnja vlastite klaonice na prostoru između Petrijevaca i Josipova.

Gradnjom klaonice Ravlići su stvorili uvjete za veleprodaju mesa, a to im je donijelo i prve suradnje s velikim trgovačkim lancima. Prvi takav ugovor sklopili su s osječkim Alastorom, a potom i sa nekadašnjom Billom te Metroom.Početkom 2000-ih niče i moderna zgrada za preradu mesa, a nekoliko godina kasnije i nova klaonica. Posao se nezaustavljivo širi, a Ravlići ga nadograđuju proizvodnjom polutrajnih i trajnih mesnih proizvoda, stavljajući uz ostalo naglasak na tradicionalne slavonske mesne prerađevine.

Vodili su računa o domaćem tržištu, no okrenuli su se i prema izvozu onoga što se u Hrvatskoj smatra otpadom. Tako primjerice u Južnoj Koreji i Hong Kongu možete pronaći obrazine i svinjske uši iz ove mesne industrije, u Obalu Bjelokosti izvoze i teleće tripice.

Iza njih je i gradnja pogona za pakiranje mesa u kontroliranoj atmosferi, kao i niz automatiziranih linija za opremu svježeg mesa, konstantno grade nove pogone, oslanjaju se i na sredstva iz europskih fondova te u poslu sudjeluje cijela Zlatkova obitelj- kćer Ivana i sin Mario.

Posjeduju i tvrtku Agro Ravlić koja se bavi uzgojem žitarice i drugih usjeva, uzgajaju stoku, a zapošljavaju više od 250 ljudi. Ravlićeva ljubav je i uzgoj pasa, a posebna strast su mu njemački ovčari.

Danas slovi za jednoga od najbogatijih ljudi u Slavoniji, što i ne čudi budući da mu se bogatstvo procjenjuje na 20 milijuna eura.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI