SVE JE VIŠE KRIVOTVORENIH PROIZVODA: U nekim zemljama su visoke kazne za kupnju piratskih sadržaja

Pixabay

Sve je više krivotvorenih proizvoda i piratstva, a svaka država u prosjeku na godinu izgubi do 15 milijardi eura. Gotovo sve se može krivotvoriti, od prehrambenih i kozmetičkih proizvoda do odjeće, igračaka i lijekova, objavio je HRT.

Na razini EU-a krivotvoreni proizvodi čine gotovo sedam posto svih proizvoda uvezenih iz trećih zemalja. Prema anketi, u Hrvatskoj 31 posto mladih namjerno kupuje krivotvoreni proizvod, a njih 28 posto svjesno je pristupilo piratskim sadržajima. S druge strane, 60 posto mladih Europljana izjavilo je da radije pristupa originalnim digitalnim sadržajima.

“Tijekom prošle godine mi smo zaustavili krivotvorenu robu za više od 90 potrošačkih brendova, Međutim, ako gledamo koji su najčešći tada možemo izdvojiti brendove iz modne industrije, poput Louis Vuitton, Prada, Dior, Channel, Rolex itd,” rekao je Ninoslav Babić, viši upravni savjetnik u Središnjem uredu Carinske uprave.

Krivotvorenja ima u cijelom svijetu, a roba do kupca često dođe putem online kupnje.

“Najčešće dolazi kontejnerskim putem, naše luke Rijeka, Ploče, kamionskim prijevozom iz Turske na GP na putem balkanske rute i Erdut”, istaknuo je Babić.



Često kupci i nisu svjesni da su kupnjom krivotvorene robe u prekršaju.

“Ako kupujete iz Kine, intelektualna vlasništva nisu na visokoj razini. Tamo legalno, kad to dođe, nije legalno. Pošiljatelj legalno, ali primatelj ne, ali rizik transakcije u snosi naručitelj u Hrvatskoj”, naglasio je odvjetnik Tin Matić. 

Potrošači često nisu svjesni da su u prekršaju kada pristupaju piratskim sadržajima. U Hrvatskoj je ta praksa učestalija nego u ostatku Europe.

Europa krivotvorinama nastoji stati na kraj pa su tako u nekim zemljama visoke kazne.

Mnogi smatraju kako bi piratske stranice posjećivalo manje ljudi, kada bi legalni sadržaji bili cijenom pristupačniji.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI