SVE KONTROVERZE TOMISLAVA TOMAŠEVIĆA! Aktivist koji je pokorio političku arenu: Ovo je najveći misterij

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako za sada stvari stoje, novi i najizgledniji zagrebački gradonačelnik trebao bi biti mladi aktivist iz platforme Možemo Tomislav Tomašević Senf, političar koji se nametnuo kao najveći kritičar pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, ali i dečko oko kojeg se nižu brojne kontroverze.

O liku i djelu Tomislava Tomaševića posljednjih se nekoliko mjeseci moglo čuti štošta, pa mu najgorljiviji kritičari i protukandidati ponajviše od svega zamjeraju manjak iskustva.

Bez konktetnih dokaza s desnice mu se poručuje kako iza njega stoji Soroš kojki ga financira premda je to u više navrata demantirano. S iste te desne fronte nazivaju ga i radikalnim ljevičarem, premda se on nastojao maknuti od te stigme. Tijekom kampnje za lokalne izbore Tomaševiću se ponajviše zamjerao nedostatak iskustva, a stigmatizirali su ga i kao aktivista koji je uglavnom radno iskustvo stjecao po raznim ugrugama, a za što je on naavljivao tužbe.

Kritike s desna

 

Treba napomenuti i to kako kritičari Tomaševiću spočitavaju to da mu je Zagreb tek početna stanica za ulazak na nacionalnu političku scenu kojom želi ovladati kao premijer. Premda mu stavovi uvelike odudaraju od onih crkvenih i konzervativnih Tomašević u kampanji za Zagreb ima veliku potporu svojeg strica Ive Tomaševića jednoga od najpoznatijih bosanskohercegovačkih svećenika.



No, dok stric Tomašević hvali svojeg nećaka, Tomaševićev otac Smiljan na ovim je lokalnim izborima stao uz Domovinski pokret Miroslava Škore, dok su ranijih godina Ivanka i Smiljan Tomašević bilo donatori Karamarkova HDZ-a, a tu stranku potpomogli su s 10 tisuća kuna u svibnju 2013. godine Paralelno s time Smiljan Tomašević spominje se i kao osoba bliska šefici udruge U ime obitelji Željki Markić te je za razliku od sina bio jedan od zagovornika uklanjanja Maršalova trga.

Zanimljiv je uz ostalo i popis Tomaševićevih dugogodišnjih suradnika na kojem se nalazi i mladi Tomislav Domes, politolog i vijećnik Zagreb je naš u gradskoj četvrti Črnomerec. Domes je i član Upravog odbora Tomaševićeva Instituta za političku ekologiju, ali i sin Vlade Domesa pomoćnika pokojnog Tuđmanova ministra Jure Radića i direktora Hrvatskih autocesta te nekadašnjeg člana NO Autoceste Zagreb-Rijeka.

No, jedan od najvećih misterija na kojeg odgovor za sada ne postoji jest to kako je jedan zeleni aktivist u svega nekoliko godina uspio izgraditi tako čvrstu infrastrukturu i stranačku bazu da se uspio pretvoriti u najveću prijetnju strankama koje su odavno etablirane na domaćoj, i zagrebačkoj političkoj sceni. Lideri velikih stranaka zločesto će reći kako odgovor na to pitanje treba tražiti u inozemnim Tomaševićevim financijerima, ali što god oni govorili jedno je sigurno – ovaj je dečko uspio prodrmati političku arenu. Do koje će mjere i u kojem opsegu u njoj ostati pokazati će rezultati izbora za zagrebačkog gradonačelnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI