SVE MANJE NOVOZARAŽENIH: Bill Gates: ‘Imali smo sreće, idući virus koji se može pojaviti u sljedećih 20 godina, mogao bi uzrokovati kraj društva’

Screenshot

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 285 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ukupno 2.125. Preminule su dvije osobe, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 165 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru šest pacijenata. U samoizolaciji je trenutno 1.036 osoba.

Do petka su ukupno testirane 4.901.202 osobe, od toga 1.835 u posljednja 24 sata.

Nakon dvogodišnje pandemije čini se da se situacija ipak smiruje.

O Covidu-19 za Time je govorio Bill Gates.



“Moram reći, s obzirom na to da je tijekom pandemije u svijetu umrlo 20 milijuna ljudi, od čega je milijun u SAD-u, moglo je biti i gore. Sretni smo što je stopa smrtnosti bila 0,2 posto”, rekao je Gates.

No, upozorio je kako ne trebamo računati na sličnu sreću tijekom sljedeće pandemije.

“Uzimajući u obzir koliko je destabilizirajuća bila pandemija Covida-19, ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali s mnogo većom stopom smrtnosti i to recimo, pet posto, to bi mogao biti kraj društva”, istaknuo je Gates.

Napomenuo je kako postoji više od 50 posto šansi da se dogodi još jedna pandemija u sljedećih 20 godina, i to prirodna ili namjerna.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI