SVE MORA BITI PO ZAKONU: Sud odlučio da Belgija mora regulirati restriktivne mjere

Prvostupanjski sud u Bruxellesu presudio je u srijedu da belgijska država mora izmijeniti zakonski okvir za svoje mjere suzbijanja Covida ili ukinuti sve restrikcije u roku od trideset dana, nakon tužbe organizacija za ljudska prava, doznaje se od više izvora.

Liga za ljudska prava (LDH) pokrenula je krajem veljače hitan postupak kako bi osporila zakonitost upravljanja zdravstvenom krizom putem ministarskih izvršnih uredaba. Namjera joj je bila da se o restrikcijama raspravlja u parlamentu.

Belgija mora donijeti sve potrebne mjere kako bi “prekinula očitu nezakonitu situaciju koja proistječe iz ograničavanja temeljnih prava i sloboda”.


Sud je dao belgijskoj državi trideset dana da postupi po njegovoj odluci, u protivnom joj prijeti novčana kazna u iznosu od 5000 eura za svaki dan kašnjenja.

Savezna ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden navela je u priopćenju da se “odlučila obratiti žalbenom sudu u Bruxellesu”, dodajući da “trenutačne mjere ostaju na snazi”.Presuda se odnosi na sve mjere donesene na saveznoj razini (nošenje maske, zatvaranje ustanova, zabrana putovanja koja nisu nužna, fizički razmak…), ali ne i na policijski sat koji je uveden na regionalnoj razini, rekla je za agenciju France Presse odvjetnica LDH-a Audrey Lackner.

“Mislimo da se u parlamentu mora raspravljati o ograničavanju temeljnih sloboda nametnutom radi suzbijanja pandemije covida-19”, ističe LDH u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI