SVE SE VIŠE HRANE POVLAČI S POLICA! Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu otkriva je li građanima ugroženo zdravlje

Foto: Pixabay

Posljednjih danas s polica se povlači hrana. O čemu je riječ i je li ugroženo zdravlje potrošača, objasnili su se iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

“Na razini EU je dogovoreno da se proizvodi povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (bez procjene rizika), što inače nije bio uobičajeni postupak.

Razlog tome je što nije postavljena najveća dopuštena količina (MDK) za taj spoj pa se u takvoj vrsti proizvoda nije znalo postupati tj. nisu se znale odrediti odgovarajuće mjere”, pojasnili su za N1.


Koliko je zapravo opasno ono što se događa posljednjih dana i što ako su pojedini kupci zaista kupili proizvode koji su kasnije povučeni s polica, poput keksa, jogurta i slično, objasnili su dalje iz Agencije.

“Isto tako, treba imati na umu i činjenicu da se radi o proizvodima (sladoled, jogurt…) čija količina konzumacije nije tolika značajna u odnosu na kompletan dnevni unos ostalih namirnica”, ističu.Dodaju kako su stava da čak i ako konzumirate neki proizvod sa spomenutim aditivom, da to neće ugroziti vaše zdravlje, kažu iz HAPIH-a za Večernji list.

Prošlog tjedna s polica određenih trgovina povlačili su se keksi, jogurti i sladoled zbog sumnjivih i potencijalni štetnih supstanci.

Kupci su redovito upozoravani da, ako su navedene proizvode kupili, nikako ne konzumiraju iste te ih bace u smeće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI