SVE VEĆI BROJ NASILJA: Razlog je u stresu uzrokovanim pandemijom koronavirusa i prisiljenošću na duži boravak s članovima obitelji

Pixabay

U posljednje doba u našoj zemlji primjetan je porast nasilja bilo koje vrste. To potvrđuje i statistika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) pri čemu se broj ubojstava i pokušaja ubojstava u devet mjeseci ove godine približio brojci za cijelu prošlu godinu. Naime, u devet mjeseci ove godine zabilježeno je 25 ubojstava, a u cijeloj 2020. bilo ih je 27.

Isto tako, u promatranom je razdoblju, registriran veći broj silovanja i pokušaja silovanja nego u cijeloj 2020. Uspoređujući s prošlom godinom, do listopada ove godine porastao je i broj kaznenih djela na štetu maloljetnika kao i obiteljsko nasilje.

U godini prije koronavirusa, 2019., zabilježeno je ukupno 30 ubojstava, a što je za osam ubojstava ili 36,4 posto više nego u 2018. godini.


U prvih devet mjeseci 2021. godine policija je zabilježila 66 pokušaja ubojstva, za razliku od ukupno 73 pokušaja ubojstava zabilježenih prošle godine. U predpandemijskoj 2019. godini prijavljeno je 98 pokušaja ubojstva, što je za osam pokušaja ili 8,9 posto više nego 2018. godine, piše tportal.

Unatoč svim naporima u suzbijanju nasilja nad ženama, prošle godine ubijeno je 19, a u prvih devet mjeseci ove godine devet žena, istaknuto je nedavno na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji.Značajno je porastao i broj silovanja te pokušaja silovanja. U devet mjeseci ove godine zabilježena su 153 silovanja, za razliku od 117 evidentiranih 2020. godine. To je porast od 30,8 posto za slučajeve silovanja, odnosno 6,7 posto za slučajeve pokušaja silovanja.

Broj kaznenih djela na štetu maloljetnika u prvih devet mjeseci ove godine prešao je  prošlogodišnju statistiku pa policija bilježi da su do listopada ove godine zabilježena 6863 takva kaznena djela, za razliku od njih 5723 zabilježena 2020. godine, a to je porast od 19,7 posto.

Osim toga, narastao je i broj kaznenih djela koja su počinili maloljetnici – od 1242 zabilježena u 2020. na njih 1250, koliko je zabilježeno u prvih devet mjeseci tekuće godine. Tijekom 2019. godine kaznenih djela na štetu djece i obitelji, koja se izdvajaju, a pripadaju liniji rada općeg kriminaliteta, prijavljeno je 6859, što je porast za 32,2 posto u odnosu na 2018. godinu.

Uvid u policijsku statistiku ukazuje na to da je evidentno narastao i broj zabilježenih slučajeva kažnjivih po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prema podacima MUP-a, u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na čitavu prošlu godinu zabilježen je porast prekršaja poput svađe i vike na javnom mjestu od devet posto. Broj neovlaštenog pucanja, pokazuje statistika, narastao je s 19 slučajeva zabilježenih u 2020. godini na njih 29, što je porast od čak 52,6 posto.

Bivši načelnik kriminalističke policije i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila u razgovoru za tportal je rekao “da je uvidom u policijsku statistiku razvidan lagan porast kaznenih djela s elementima nasilja, ali taj porast ne može se nazvati trendom bez dubinske statističke analize unazad najmanje pet godina”.

Kao mogući uzrok i okidač porasta nasilja vidi u stresu uzrokovanom pandemijom koronavirusa i prisiljenošću na duži boravak s članovima obitelji.

Na upit tko je zakazao zbog porasta nasilja, osobito među maloljetnicima, Cvrtila odgovara da je za javnu prevenciju u najvećoj mjeri odgovorna policija, ali da preventivne mehanizme treba tražiti i u školama i roditeljskim domovima kada je u pitanju porast broja kaznenih djela što uključuju maloljetnike.

Umirovljeni kriminalistički inspektor i nekadašnji šef ekipe za očevide zagrebačke policije Branko Lazarević je istaknuo da na porast nasilja utječu i divljanje cijena te rast nakupljenog nezadovoljstva građana, čime lakše dolazi do sukoba među njima. Smatra i da kaznena politika policije i sudstva mora biti učinkovitija.

Bivši šef ekipe za očevide PU zagrebačke ističe i problem nagomilanog oružja zaostalog iz Domovinskog rata, a koji se učestalo koristi u počinjenju nasilnih kaznenih djela. U otkrivanju tog oružja, smatra Lazarević, nužno je promijeniti operativni pristup policije i reagirati na svaku dojavu o mogućoj prisutnosti nelegalnog oružja. S takvim operativnim saznanjima ne treba čekati, već odmah preventivno djelovati kako bi se smanjila mogućnost počinjenja nasilnog kaznenog djela, zaključio je Lazarević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI