SVEČANO OBILJEŽAVANJE U BREZOVICI KOD SISKA I U ZAGREBU: U večernjim satima koncert na Trgu žrtava fašizma, doći će i Tomašević

Foto: Damir Krajac / CROPIX

U spomen na dan kada je prije 81. godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, 22. lipnja obilježava se Dan antifašističke borbe.

Prigodna svečanost održat će se u Spomen-parku Brezovica kod Siska.

Na svečanosti će sudjelovati predsjednik Republike Zoran Milanović, a kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora bit će sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Počast žrtvama fašističkog režima polaganjem crvenog karanfila uz spomenik “Stari Brijest” u Spomen-parku Brezovica odat će i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Joškom Klisovićem.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) Franjo Habulin rekao je da su Hrvatska i Europska unija, kao zajednica naroda, utemeljene na antifašističkoj borbi.



“Ne samo da je Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi, nego je i Europa kao zajednica naroda i Europska unija utemeljena na antifašističkoj borbi i pobjedi nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Habulin.

Naglasio je kako je 22. lipnja iznimno značajan datum jer je na taj dan 1941. počeo organizirani oružani otpor na području tadašnje Jugoslavije te je osnovan partizanski odred u šumi Brezovica kao prva oružana antifašistička formacija na području okupirane Europe.

Zaključio je kako bi to trebale znati i mlade generacije, ali da se danas ne uči dovoljno o narodno-oslobodilačkoj borbi za vrijeme Drugog svjetskog rata što se, kako je ocijenio, mora promijeniti.

Dan antifašističke borbe i 81. godišnjice antifašističkog ustanka u Hrvatskoj bit će obilježen i u Zagrebu. U Spomen-parku Dotrščina izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Tomaševićem, položit će vijenac uz spomen obilježje “Put mučeništva”.

U utorak navečer, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, na Trgu žrtava fašizma održat će se koncert grupe TBF i drugih izvođača, a prisustvovat će mu i zagrebački gradonačelnik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI