SVEGA IM JE DOSTA I ŽESTOKO SU SE OBRUŠILI NA SKEJU! Raskol među splitskim HOS-ovcima: ‘Dosta je bilo, nećeš više zloupotrebljavati IX. bojnu’

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

Marko Skejo više neće imati monopol nad IX. bojnom HOS-a.

U utorak se u Splitu osniva Udruga dragovoljaca IX. bojne HOS-a 1991., koja bi Skejinu društvu trebala biti jasna alternativa. Splitskim HOS-ovcima očito je prekipjelo Skejino samoreklamiranje i korištenje HOS-a i HOS-ovaca za njegove vlastite političke probitke, pa su se odlučili okupiti i formirati udrugu kojoj će na prvom mjestu biti briga i pomoć braniteljima HOS-a. A ne paradiranje uokolo sa živopisnim brčićima i zloupotrebljavanje ostavštine HOS-a.

Tu nepravdu, kaže bojnik Jurica Jukić, koji će biti na čelu nove udruge, HOS-ovci iz 1991. više ne žele trpjeti.

“Bojna je osnovana 21. lipnja 1991. i nikada nije nosila ime Rafaela Bobana. Naš naziv je bio IX. bojna HOS Split. Određena gospoda tvrde da je postrojba osnovana 10. travnja, što naprosto nije točno. To potvrđuju i službeni dokumenti. Taj se datum 10. travnja spletom okolnosti tek kasnije počeo spominjati i određena gospoda su to zloupotrijebila. A znamo da se laž počne prihvaćati kao istina kad se ponovi puno puta”, ističe Jukić.

Jurica Jukić nije bilo tko u HOS-u. Jedan je od osnivača IX. bojne HOS-a, njezin drugi zapovjednik, odmah nakon Joze Radanovića. Rat ga je zatekao u splitskom Getu. U prvim je danima zapovijedao kampovima za obuku dragovoljaca HOS-a na Žnjanu, u Tugarama te Rošcu kraj Trogira.



Jukić je u Domovinskom ratu prošao gotovo sva ratišta. Od Slavonije do Dubrovnika. Osnivao HOS u Livnu, surađivao s Blažom Kraljevićem, sudjelovao u bitkama za Kupres, gdje mu je savjetnik bio Mile Dedaković.

Jukić je prije petnaestak godina bio osnivač i prvi predsjednik Udruge IX. bojne HOS-a, na čijem se čelu danas Skejo šepuri, a koja je, prema njegovim riječima, tijekom godina ostala bez velikog broja članova koji ne podržavaju smjer koji forsira aktualni predsjednik.

Jukić ima i prilično različit pogled na korijene HOS-a od Skeje.

“Moji suborci i prijatelji nisu se izjednačavali s 10. travnjem 1941. Puno je nevine krvi palo i hrabrih i poštenih ljudi poginulo da bi se danas to zloupotrebljavalo u nečije privatne svrhe. Javno želim reći da se decidirano odričemo 10. travnja. To je dokazano bio zločin i to nas ne zanima, s tim nemamo veze. Što se tiče pozdrava “Za dom spremni”, toga se ne odričemo. Bili smo, jesmo i bit ćemo dok smo živi za dom spremni. Ali ne za onaj iz 1941., nego 1991. godine, kada su svi hrvatski vojnici bili spremni za dom”, naglašava Jukić.

HOS je posljednjih godina više po medijima zbog Marka Skeje i njegovih kontroverznih ispada, nego zbog junačkih djela HOS-ovaca iz IX. bojne tijekom najteže 1991., od obrane Dubrovnika na Srđu, držanja pozicija u Kruševu, potom i u iznimno teškoj situaciji u Zemuniku Donjem te Posedarju.

Skejo je prema riječima Jukića u HOS ušao 15. siječnja 1992. godine. A zapovjednik IX. bojne postao je 1. srpnja 1992. I to upravo na Jukićev prijedlog.

Jukić, koji se do sada nije posebno eksponirao, odlučan je da Udrugu dragovoljaca HOS-a 1991. postavi na zdravim temeljima. Sudjelovanje u obrani 1991. neće biti uvjet za članstvo, otvoreni su, kaže, prema svima. No, na jednoj stvari popustiti neće.

“Ne može Udruga IX. bojne biti ničija politička platforma. Gospodin koji vodi Udrugu mijenja svoju šestu stranku i uvodi članove Udruge u svoju šestu stranku. To HOS nije zaslužio”, zaključuje Jukić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI