Šverceri kokaina u Hrvatskoj: Jedno javnosti poznato ime krije se među njima

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Policija je za neke od aktera ove priče, imala prilike čuti i znatno ranije

U najmanju ruku sablasne podatke otkrila je hrvatska policija u sklopu akcije Nana, prilikom koje je razbijen krijumčarski lanac te zaplijenjeno sto kilograma kokaina.

Osumnjičenici i pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili su ga iz Južne Amerike u Europsku uniju, upravo preko Hrvatske. Na službenim, internetskim stranicama MUP-a objavljeno je da je policija u srijedu otpočela s uhićenjima, ali i da je čak osmero osoba uhićeno na području naše države te susjedne Slovenije. Zanimljivo je kako se među uhićenima spominje čak šestero hrvatskih državljana u dobi od 39 do 59 godina.

Uz njih, akteri ove zanimljive policijske akcije su još i 43-godišnji dvojni državljanin, također iz susjedstva odnosno iz BiH i Nizozemske, a da priča bude na ‘europskom’ nivou pobrinuo se 48-godišnji državljanin Španjolske. Među uhićenima spominje se i ime Stjepana Prnjata znanog i kao ‘hrvatski Escobar’. U domaćoj javnosti, njegovo ime spominjalo se još 2007.godine kada su istražitelji objavili vijest o tome da je razbijen lanac krijumčara heroina i kokaina, raširen diljem Europe, što je uključivalo i Lijepu našu.

Koliko je kriminal uhodan govore imena ostalih osumnjičenih, a radi se o diplomiranom kriminalistu sa završenom Visokom policijskom školom, 43-godišnjem Anti Lukendi i njegovom bratu 39-godišnjem Filipu Lukendi, koji je poznat kao dizajner i vlasnik tvrtke, jednako kao i njegov brat. Uz to, saznaje se kako je osumnjičen i zagrebački trgovac Damir Družinić, potom vozač iz Sesveta Joz Lekaj, ali i prometni tehničar također iz Zagreba, a radi se o Darku Bošnjaku. Imoćanin Bošnjak vlasnik je tvrtke, koja je prema konstataciji istražitelja izravno involvirana u šverc sto kilograma kokaina.

U USKOK-ovom rješenju o istrazi kojega potpisuje zamjenica čelnog čovjeka ove institucije Sajonara Čulina, drugi na listi osumnjičenika jest Mario Boet iz Amsterdama, a osmi i deveti su Marko Živoinović iz Bijeljine, koji posjeduje nizozemsko državljanstvo te Albernis Trujilllo Sarria, Kolumbijac s adresama u rodnoj državi, ali i Madridu.



Kokain, a riječ je o količini od sto kilograma, je kupljen za 300 tisuća eura, doznaje se na Uskokovim stranicama gdje je precizno opisan i način na koji je organizirano unošenje droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojem se nalazilo čak 20 tona miješanog metalnog otpada, istim tim kontejnerima iz Paname je dopreman na zagrebačko područje gdje se trebao odviti istovar. Prema MUP-ovom izvještaju paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tijekom prošle godine, krijumčari su ostvarili zahvaljujući tvrtkama sa sjedištem u Hrvatskoj.

U pretrazi kontejnera dopremljenog u riječku luku s 20 tona miješanog otpada pronađeno je stotinu paketa kokaina teškog sto kilograma. U sklopu iste akcije, ranije je zaplijenjeno 150 kilograma marihuane te 69 tisuća kutija cigareta.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI