SVI ZA JEDNOG, JEDAN ZA SVE: ‘Sve je jasnije da je ‘dedin’ račun bio samo transferni račun, pitanje je samo za koga’

Screenshot/N1

Klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista Centra i GLAS-a, HSS-a i RF-a, IDS-a, Za pravednu Hrvatsku te Fokusa i nezavisnih zastupnika u utorak su sazvali zajedničku sjednicu u Hrvatskom saboru.

Ujedinjena oporba će na zajedničkoj sjednici svih klubova zastupnika dogovoriti zajedničko djelovanje vezano uz aktualnu aferu u Ini.

Sjednicom predsjedavaju Sabina Glasovac i Davorko Vidović.

Na početku je Glasovac istaknula kako na sjednici sudjeluje 11 klubova zastupnika.

Nakon nje, riječ je preuzeo Vidović koji je istaknuo kako je “činjenica da se u Hrvatskoj zakonito, a ne akcidentalno dogodila pljačka u nezapamćenom iznosu”.



“Ignoriranjem našeg zahtjeva za održavanje sjednice Sabora i ulaženje u razloge takvog jednog kriminalnog čina i upada u hrvatski ekonomski pa i politički sustav zaslužuje svu pozornost odgovorne političke javnosti. Ovim današnjim sastankom vjerujem da ćemo odaslati poruku”, rekao je Vidović.

U Klubu socijaldemokrata smatraju kako je ovo zadnji trenutak da se u parlamentu povede javna rasprava.

“Šokira nas nonšalantnost premijera Plenkovića s kojom se nosi s ovom situacijom”, rekla je u svom govoru zastupnica socijaldemokrata.

Dodala je da “kao odgovorna oporba danas zajednički pokazujemo da ovaj HDZ i ova Vlada imaju jasnu alternativu u odgovornoj oporbi koja je stala na stranu građana Republike Hrvatske i zaštite interesa građana”.

“Sve je jasnije da je ‘dedin’ račun zapravo bio samo transferni račun, pitanje je samo za koga. Socijaldemokrati pozivaju da se istraži sve oko INA-e, jer hrvatski građani zaslužuju konačno čuti istinu što se u INA-i sve ove godine događalo. Valjalo bi provjeriti poslovanje i svih ostalih strateški važnih tvrtki”, napomenula je.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je rekao kako su pljačkom INA-e oštećeni svi hrvatski građani i to je nešto o čemu se treba govoriti u Hrvatskom saboru.

“Jedna stvar je ono što će raditi DORH, Porezna, policija, a drugo su odgovori o tome kako se upravlja našim resursima u vlasništvu RH, a za to su odgovorni predsjednik Vlade i Vlada. Zato je ovo odgovornost Andreja Plenkovića, koji da ima savjest, podnio bi ostavku. No, to je i odgovornost svih ostalih koji to podržavaju”, naglasio je Grbin.

Dodao je kako se “ne možemo orijentirati na budućnost jer smo zarobljeni u krugu pljačke te je sva pažnja usmjerena na to kako je, tko i od koga krao”.

“Sve mjere koje Vlada donosi su kontinuirane osim jedne, a to je pljačka koja se neprekidno događa. To je hrvatska tragedija, ono što nas vuče dolje i ne da nam naprijed. Mi smo ovdje različiti i ne gledamo stvari na isti način. Neke stvari različito gledamo, ali postoji jedna točka koja nas spaja, a to je da ne možemo tolerirati kad se krade od građanki i građana ove zemlje. Zbog te krađe, oni koji su za nju odgovorni, moraju otići”, naglasio je Grbin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI