Švicarci objavili snimku kako MUP protjeruje migrante?

Screenshot

Na švicarskoj javnoj televiziji SRF večeras će biti pušten prilog u kojemu se  nalazi i snimka hrvatske policije koja protuzakonito deportira migrante preko granice iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. SRF u ističe da “Hrvatska preko zelene granice progoni migrante u BiH” te da to predstavlja kršenje europskog i međunarodnog prava.

Švicarski novinari su u dva dana dokumentirali četiri takva slučaja koji se nazivaju “push back”, a u kojima je hrvatska policija, kršeći u Hrvatskoj važeće zakone, protjerala najmanje 70 migranata s teritorija Hrvatske. Većina tih migranata su porijeklom iz Afganistana, Pakistana i Alžira, a s njima su nakon protjerivanja iz Hrvatske razgovarali i švicarski novinari. Iako će prilog tek večeras biti emiritan, već je dostupan i može se pogledati u online tekstualnoj verziji na ovom linku srf.ch

Jedan mladi Pakistanac je ispričao kako ih je hrvatska policija uhvatila u šumi, potrpala u jedan kombi i odvukla do granice. Put u kombiju je trajao oko dva sata, kaže svjedok.

“Onda su nam oduzeli i uništili mobitele te nas poslali nazad u BiH”, rekao je SRF-u ovaj Pakistanac koji dodaje da su im policajci ukrali i novac koji su imali kod sebe.

SRF također navodi kako su od još mnogih migranata čuli da hrvatska policija onemogućava migrantima da podnesu zahtjev za azil, što predstavlja kršenje zakona, kao i snimljene grupne deportacije.MUP već mjesecima tvrdi da su optužbe da se migranti iz Hrvatske vraćaju u zemlje iz koje su došli lažne.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI